… Το Μάη λένε πως θα βρέξει. Μάλιστα κυρία Σαββίδη μου, συμφωνώ και επαυξάνω αλλά δεν σας σιγοντάρω γιατί είμαι καλλίφωνη σαν καρακάξα.
Να βρέξει διότι η λίμνη μας έφτασε σε ιστορικά χαμηλά και φαίνονται βράχια που είχαμε χρόνια να δούμε, να βρέξει αλλά να μη μας πνίξει. Κι αν μας πνίξει, τουλάχιστον να μη μας λιθοβολήσει με χαλάζι σε μέγεθος ναφθαλίνης, καρυδιού, μπάλας του γκολφ και οσονούπω μπάλας του τένις.
Τό ’στρωσε στις αυλές και στα κεραμίδια, μόνο φακίρης ισορροπιστής μπορεί να περπατήσει στο δρόμο, ρίχνει εδώ και μισή ώρα κι ο ουρανός ακόμα να ξεθυμάνει.
Κι εγώ επίσης.
Που τουρτουρίζω μέσα στα κοντομάνικα, ξυπόλητη με τις σαγιονάρες που βιάστηκα να κατεβάσω. Μουλιάζω στη βροχή, μουλιάζω και φασόλια. Θα φτιάξω …
Φασολάδα
υλικά:
300 γρ. φασόλια
1 μεγάλο κρεμμύδι χοντροκομμένο
2 καρότα σε ροδέλες
τοματοχυμός
1 κουταλιά τοματοπελτές
2 κλωναράκια σέλινο
Μουλιάζουμε αποβραδίς τα φασόλια.
Τα στραγγίζουμε και τα ξεπλένουμε.
Τα βάζουμε σε κατσαρόλα με άφθονο κρύο νερό, τα αφήνουμε να βράσουν για 10΄ ξαφρίζοντας αν χρειάζεται.
Τα στραγγίζουμε.
Ζεσταίνουμε νερό μέχρι τα 3/4 της κατσαρόλας και προσθέτουμε τα φασόλια.
Τα αφήνουμε να βράσουν για 5΄ και ρίχνουμε το κρεμμύδι χοντροκομμένο.
Κατόπιν προσθέτουμε τα καρότα σε ροδέλες, το σέλινο, τη ντομάτα και τον πελτέ.
Χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε τη φασολάδα να βράσει σκεπασμένη για 1 ώρα.
Μετά τη 1 ώρα ελέγχουμε πόσο έβρασαν τα φασόλια και πόσο ζουμί υπάρχει στην κατσαρόλα.
Η γραμμή που αφήνει στα τοιχώματα της κατσαρόλας μας βοηθάει να δούμε πόσο κατέβηκε η στάθμη και πόσο από το ζουμί του φαγητού εξατμίστηκε.
Όσο η φασολάδα βράζει σε σιγανή φωτιά, τόσο χυλώνει και δένει.
Λίγο πριν τη βγάλουμε, αλατοπιπερώνουμε, προσθέτουμε λάδι, και ανακατεύουμε καλά.
Σερβίρουμε με λίγο ωμό ελαιόλαδο σε κάθε πιάτο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου