Πέμπτη 3 Μαΐου 2018

Κέικ με ελαιόλαδο και άρωμα πορτοκαλιού …

… Καλημέρα Καμιλλέρι, Καμιλλέρι καλημέρα. Μ’ αυτόν κοιμάμαι μ’ αυτόν ξυπνάω, μη χειρότερα Θέ μου, παντρεμένη γυναίκα.
Αλλά τι να κάνω που ο Επιθεωρητής Σάλβο Μονταλμπάνο είναι η τελευταία μου εμμονή. Αγόρασα όλες τις υποθέσεις του, τις τακτοποίησα όμορφα-όμορφα με χρονολογική σειρά, πήρα βαθιά ανάσα και βούτηξα. Και διακτινίστηκα. Πόλη μου έγινε η Βιγκάτα, παρέα μου ο Φάτσιο κι ο τρελοΚαταρέλα, κολλητή μου η Λίβια και υπεράνω όλων ο Σαλβούτσο. Γιατί είναι τσαντίλας και καλοφαγάς.
Κάθε φορά που ανοίγει το ψυγείο να δει τι του έφτιαξε η χρυσοχέρα η Αντελίνα ή μπαίνει στην ταβέρνα του Σαν Καλότζερο, ετοιμάζομαι να κρατήσω σημειώσεις. Με το τάμπλετ παραπόδα γκουγκλάρω ασύστολα ονόματα, υλικά, συνταγές και βρίσκομαι σε νιρβάνα.
Τι να τον τρατάρω για να του δείξω την ευγνωμοσύνη μου για τα ταξίδια που με πάει, τώρα που τα αληθινά λιγόστεψαν; Πού να βρω τις τεράστιες γαρίδες και τα ολόφρεσκα μπαρμπούνια που τρώει κατευθείαν απ’ το τηγάνι, τα θαλασσινά ή τα ξακουστά σιτσιλιάνικα κανόλι;
Θα τον κεράσω κάτι που μέχρι τώρα δεν εντόπισα σε κανένα βιβλίο του.
Ένα ιταλικό κέικ, ένα …


Κέικ με ελαιόλαδο και άρωμα πορτοκαλιού


SAM_7249



υλικά:
1/2 κούπα ελαιόλαδο (ή ηλιέλαιο)
2 αυγά
1 κούπα ζάχαρη
1/2 κούπα λευκό κρασί (ή χυμός προτοκαλιού)
1 1/4 κούπας αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1/2 κούπα καλαμποκάλευρο
2 κουτ. τσ. μπέικιν πάουντερ
2 πρέζες αλάτι
ξύσμα από 1 πορτοκάλι

Για το πασπάλισμα:
2-3 κουταλιές ζάχαρη

Για το σερβίρισμα:
φιλέτα φρέσκου πορτοκαλιού
ή καραμελωμένες ροδέλες







Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς κελσίου.

Αλείφουμε με λάδι ένα ταψάκι με διάμετρο 20-22 εκ. και αν θέλουμε στρώνουμε στον πάτο του αντικολλητικό χαρτί, το οποίο επίσης λαδώνουμε.

Δουλεύουμε σε μπωλ με τον αυγοδάρτη το λάδι, τα αυγά , τη ζάχαρη και το κρασί (ή το χυμό πορτοκαλιού) μέχρι να έχουμε έναν λείο χυλό.



IMG_20180427_182502IMG_20180427_181527



Προσθέτουμε το αλεύρι, το καλαμποκάλευρο, το μπέικιν, το αλάτι και το ξύσμα. 

Ανακατεύουμε μέχρι να ενσωματωθούν όλα τα τα υλικά στο μείγμα.       
           

      
IMG_20180427_181832IMG_20180427_182145IMG_20180427_182148



Αδειάζουμε στο ταψάκι, ισιώνουμε με την ανάποδη ενός κουταλιού και πασπαλίζουμε την επιφάνεια του κέικ με ζάχαρη.



IMG_20180427_182530IMG_20180427_182701IMG_20180427_182714IMG_20180427_182738



Ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο για 35΄-40΄ ή μέχρι να βγαίνει στεγνή μια οδοντογλυφίδα που θα βάλουμε στο κέντρο του.



IMG_20180427_190118IMG_20180427_190128



Αφήνουμε το κέικ νά κρυώσει μέσα στο ταψάκι του για 20΄. 

Το ξεφορμάρουμε με προσοχή, αφαιρούμε το αντικολλητικό χαρτί και το αφήνουμε να κρυώσει πάνω σε σχάρα.



IMG_20180427_193429IMG_20180427_193435



Για να το σερβίρουμε μπορούμε να καθαρίσουμε φέτες πορτοκαλιού, να τις φιλετάρουμε αφαιρώντας μεμβράνη, ίνες και κουκούτσια και να βάλουμε πάνω σε κάθε κομμάτι 2-3 φιλέτα πορτοκαλιού και λίγο από το ζουμί τους.

Εναλλακτικά, γαρνίρουμε με ροδέλες πορτοκαλιού βρασμένες σε σιρόπι ή έτοιμες καραμελωμένες ροδέλες.



IMG_20180427_201848IMG_20180427_201859



Σερβίρουμε.


SAM_7250SAM_7256SAM_7251SAM_7254SAM_7253SAM_7258







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου