… Πριν βιαστείς να με σχολιάσεις πρωτομαγιάτικα, μάθε ότι η μαγειρική είναι το ίρτζι μου. Κι έτσι μπορείς τώρα ως άλλος Ηλιόπουλος να μου πεις ‘συγγνώμη, δεν ήξερα ότι είναι το ίρτζι σας, ευχαριστώ που με ενημερώσατε’. Κι εγώ ως άλλος Θρασύβουλας θα σου πω ‘τώρα που εξηγηθήκαμε πες μου, τα λουλούδια θέλεις να τα κοιτάς ή να τα φας;’.
Εξάλλου σήμερα είναι η μέρα των λουλουδιών. Άλλοι τα κόβουν για να φτιάξουν στεφάνια, εγώ τα κόβω για να φτιάξω …
Τάρτα με κολοκυθοανθούς και τυρί
υλικά:
10 κολοκυθοανθοί
200 γρ. ημίσκληρο τυρί ή ξηρή μοτσαρέλα
6 φιλέτα αντζούγιας (σε λάδι)
2 αυγά
2 κουταλιές τριμμένη γραβιέρα
γάλα
μοσχοκάρυδο
1 φύλλο σφολιάτα
Ανοίγουμε προσεκτικά τα λουλούδια και αφαιρούμε το κεντρικό στέλεχος.
Τα χωρίζουμε στη μέση ή σε 4 κομμάτια, τα αλατοπιπερώνουμε ελαφρά και τα ραντίζουμε με ελαιόλαδο.
Ανοίγουμε το φύλλο της σφολιάτας.
Ντύνουμε με αντικολλητικό χαρτί μια ταρτιέρα ή φόρμα με αποσπώμενο πάτο και στρώνουμε τη σφολιάτα.
Γυρίζουμε τις άκρες σχηματίζοντας γύρω-γύρω ένα κορδόνι, που λόγω της ημέρας μπορεί να θεωρηθεί και στεφάνι.
Τρυπάμε πολλές φορές με πηρούνι τη σφολιάτα.
Στρώνουμε πάνω της ένα αντικολλητικό χαρτί και τη γεμίζουμε με παλιά φασόλια ή ρύζι, για να μη φουσκώσει στο ψήσιμο.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 190 βαθμούς κελσίου, για 15΄ περίπου.
Τρίβουμε στο χοντρό τρίφτη το ημίσκληρο τυρί.
Πατάμε με πηρούνι τις μισές αντζούγιες και αφήνουμε ολόκληρες τις υπόλοιπες.
Χτυπάμε τα αυγά μαζί με τη γραβιέρα και λίγο γάλα.
Αλατοπιπερώνουμε και αρωματίζουμε με μοσχοκάρυδο.
Ξεφουρνίζουμε, απομακρύνουμε το χαρτί και τα όσπρια και γεμίζουμε τη βάση της σφολιάτας με το μείγμα των αυγών.
Σκορπίζουμε από πάνω τα κομμάτια της αντζούγιας.
Βάζουμε τα κολοκυθολούλουδα και σκορπίζουμε το ημίσκληρο τυρί.
Τελευταίες βάζουμε τις ολόκληρες αντζούγιες, τρίβουμε λίγο πιπέρι και ραντίζουμε με μια κλωστή λάδι.
Ψήνουμε για άλλα 15΄-20΄, ή μέχρι να λυώσει το τυρί και να πάρει χρώμα η σφολιάτα.
Σερβίρουμε αμέσως.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου