Πέμπτη 8 Μαΐου 2014

Σουφλέ ψωμιού με μοτσαρέλα …

… Τίνος είναι βρε γιατρέ μου το symptόm,
από τούτο ή από κείνο το syndrόme,
τό ’να μου φωνάζει λύκ, τ’ άλλο μου φωνάζει Sjog,
τίνος είναι βρε γιατρέ μου το symptόm;

Τό ’να είναι του γνωστού κυνοειδού
τ’ άλλο είναι του γιατρού του Σουηδού
κι όλα τ’ άλλα είν’ απ’ το δικό σου
τ’ overlap σύνδρομό σου
που μπάζει από παντού …



Σουφλέ ψωμιού με μοτσαρέλα
Sformato di pane e mozzzarella


ΣΤΟ ΠΙΑΤΟ


υλικά:
2 μεγάλες μπάλες μοτσαρέλα
250 γρ. γάλα
100 γρ. χοιρινή ωμοπλάτη ή καπνιστή γαλοπούλα
3 αυγά
ψωμί του τοστ
ποικιλία μυρωδικών (ρίγανη, θυμάρι, μαντζουράνα, βασιλικός)
3-4 κυβάκια βούτυρο





Χτυπάμε με πηρούνι τα αυγά, τα αλατίζουμε, προσθέτουμε τα μυρωδικά που προτιμάμε και ανακατεύουμε καλά.

Κόβουμε τη μοτσαρέλα σε φέτες και μετά σε λεπτές λωρίδες.

Κόβουμε σε λωρίδες και το αλλαντικό.

Αφαιρούμε τις κόρες από το ψωμί του τοστ. 

Βάζουμε το γάλα σε φαρδύ μπωλ ή βαθύ πιάτο. 

Βουτυρώνουμε καλά ένα στρογγυλό πυρίμαχο ή κεραμικό σκεύος.



ΥΛΙΚΑ ΚΟΝΤΙΝΟ
 




Βουτάμε γρήγορα κάθε φέτα ψωμί στο γάλα και μετά την περνάμε από το αυγό. 

Καλύπτουμε τον πυθμένα του σκεύους με τις φέτες και απλώνουμε από πάνω λωρίδες μοτσαρέλας.



ΑΡΧΗ        ΒΑΣΗ

ΜΟΤΣΑΡΕΛΑ



Συνεχίζουμε με λωρίδες από το αλλαντικό και καλύπτουμε με μία ακόμη στρώση από φέτες ψωμιού.



ΚΑΙ ΖΑΜΠΟΝ


ΜΕΣΗ



Και ξανά μοτσαρέλα και ξανά μανά ζαμπόν και ξανά ψωμί …



ΠΑΤΩΜΑΤΑ


ΚΑΙ ΞΑΝΑ ΨΩΜΙ



Αν έχει περισσέψει από το μείγμα των αυγών, περιχύνουμε το σουφλέ. 

Ραντίζουμε με λάδι την επιφάνεια και σκορπίζουμε μερικά κυβάκια βούτυρο.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς κελσίου για 25΄.

Δυναμώνουμε το φούρνο στους 200 βαθμούς κελσίου και ψήνουμε για άλλα 5΄-10΄.


ΓΙΑ ΨΗΣΙΜΟ
ΚΟΝΤΙΝΟ


Ξεφουρνίζουμε, αφήνουμε να κρυώσει ελαφρά και σερβίρουμε.



 
ΚΟΜΜΕΝΟ ΚΟΝΤΙΝΟ
ΠΙΑΤΟ






Το sformato, μια ιταλική παραλλαγή του σουφλέ, δεν περιέχει αέρα, δε φουσκώνει με το ψήσιμο κι είναι πιο ασφαλές και εύκολο από το κλασσικό, επικίνδυνο και μυγιάγγιχτο σουφλέ.



Ερμηνευτική ανάλυση του ποιήματος: 
- μέλος της οικογένειας των κυνοειδών: ο λύκος: κλασσικός τετράποδος ή συστηματικός ερυθηματώδης.

- Sjögren (Henrik Samuel Conrad): Σουηδός οφθαλμίατρος που πρώτος ανακάλυψε το φερώνυμο σύνδρομο: ο νονός, ο νονός.

- overlap syndrome (ελληνιστί σύνδρομο επικάλυψης): η ευτυχής εκείνη συγκυρία κατά την οποία το αυτοάνοσο που πρώτο έπιασε στασίδι στον οργανισμό σου, αποφάσισε ότι είναι εγωιστικό να μονοπωλεί ένα τόσο ωραίο περιβάλλον και κάλεσε τους αυτοάνοσους φίλους του σε ένα πάρτυ διαρκείας, που εξελίχθηκε σε μόνιμη συγκατοίκηση.

΄Όσο για το τι σχέση έχει με τη συνταγή; Είδα το sformato ως ένα βρώσιμο σύνδρομο επικάλυψης …





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου