Τετάρτη 16 Απριλίου 2014

Στριφτή κολοκυθοπατατόπιτα …

… Νηστεύει ο δούλος του Θεού γιατί ψωμί δεν έχει. Εμείς πάλι, μέχρι στιγμής και δόξα νά ’χει ο Γιαραμπής, και νηστεύουμε και ψωμί έχουμε. Κι όχι μόνο ψωμί αλλά και φαγητό και γλυκό και ρούχο και σπίτι.

Κι αν είν’ το ρούχο πιο παλιό,
το σπίτι κρυοδροσερό
και στο φα
ΐ νηστεία
παράπονα μην ακουστούν
ούτε και σαν αστεία.

Ποιητής εκ του προχείρου πού ’χει τη μορφή του χοίρου – το λέω από μόνη μου και ξεμπερδεύω. Κι επειδή δεν είμαι μόνο λόγια εποίησα,  πάλι αυτοσχεδιάζοντας και την ωραιότατη πίτα που καταβροχθίσατε σ’ ένα μεσημέρι …



Κολοκυθοπατατόπιτα στριφτή


ΚΟΜΜΕΝΗ
 


υλικά:
600 γρ. κολοκυθάκια
600 γρ. πατάτες
1 ματσάκι φρέσκα κρεμμυδάκια
μαϊντανός, άνηθος, δυόσμος

500 γρ. φύλλο κρούστας

προαιρετικά:
300 γρ. μη γαλακτοκομικό τυρί (ή φέτα)






Τρίβουμε στο χοντρό τρίφτη τις πατάτες και τα κολοκυθάκια, τα αλατίζουμε και τα αφήνουμε σε σουρωτήρι να βγάλουν τα υγρά τους.

 Εν τω μεταξύ κόβουμε τα κρεμμυδάκια σε ροδέλες και τα ροδίζουμε σε μέτρια φωτιά για 5΄. 

Προσθέτουμε το μείγμα των λαχανικών και ελάχιστο νερό και σιγοβράζουμε για 10΄-15΄, μέχρι να μαλακώσουν.



ΛΑΧΑΝΙΚΑ
ΣΩΤΑΡΙΣΜΑ



Αλατοπιπερώνουμε, προσθέτουμε τα μυρωδικά και αφήνουμε τη γέμιση να κρυώσει.

 Αν χρησιμοποιήσουμε τυρί, το τρίβουμε με το χέρι μέσα στη γέμιση και ανακατεύουμε καλά. 

Απλώνουμε ένα φύλλο κρούστας, το λαδώνουμε και βάζουμε γέμιση κατά μήκος της στενής του πλευράς. 

Τυλίγουμε ρολό, το στρίβουμε σα σαλίγκαρο και το βάζουμε στο κέντρο ενός καλά λαδωμένου ταψιού.



ΓΕΜΙΣΜΑ ΦΥΛΛΟΥ

ΤΥΛΙΓΜΑ

ΣΑΛΙΓΚΑΡΟΣ



Με τον ίδιο τρόπου γεμίζουμε και τα υπόλοιπα φύλλα, τα τυλίγουμε ρολό και βάζουμε το καθένα σαν συνέχεια του προηγούμενου, μέχρι να γεμίσει όλο το ταψί. 

Λαδώνουμε καλά την επιφάνεια της πίτας και τη ραντίζουμε με λίγο νερό.



ΣΠΕΙΡΑ

ΓΙΑ ΨΗΣΙΜΟ ΚΟΝΤΙΝΟ



Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς κελσίου, για 1 ώρα περίπου.



ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΑ

 
ΚΟΜΜΑΤΙ ΠΟΛΥ ΚΟΝΤΙΝΟ
ΚΟΜΜΑΤΙ













Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου