Πέμπτη 10 Απριλίου 2014

Κολοκύθια γιαχνί …

… Αν τολμήσεις και ξαναπείς γιαχ για το γιαχνί, αλλοίμονο σου κακομοίρα μου. Που ήρθες εσύ, μια σταλιά -άντε μην πω- να αμφισβητήσεις ένα από τα κλασσικότερα φαγητά της ελληνικής κουζίνας. Ή, για να ακριβολογώ, έναν κλασσικό τρόπο μαγειρέματος.
Διότι γιαχνί δεν είναι το φαγητό αλλά η μέθοδος. Το σιγανό σωτάρισμα του κρεμμυδιού, η προσθήκη κρέατος και/ή λαχανικών, η ντομάτα με τον πελτέ για πλούσια σάλτσα, το νερό ή ο ζωμός για το βράσιμο και τα μπόλικα μπαχαρικά για γεύση και άρωμα. Κι ύστερα το μαγείρεμα, αργό κι ηδονικό σε σιγανή φωτιά και με μεθυστικές μυρωδιές να ξετρυπώνουν κάτω απ’ το κλειστό καπάκι.
Συνήθως γίνεται μόνο με λαχανικά –πατάτες, φασολάκια, μπάμιες- και στις πλουσιότερες εκδοχές του με κρέας ή ψάρι. Γνωστότερο το πολίτικο παππά γιαχνί - άραγε γιατί παππάς και κρέας μαζί ; Μήπως γιατί είχαν πιο πρόσφορο το κρεατάκι ;
Ή μήπως γιατί ακαμάτης και (καλο)φαγάς ψάλτης, διάκος και παππάς –Θε μου σχώρα με, μέρες που είναι.
Το δικό μας γιαχνί πάντως δεν είναι του παππά αλλά του καλόγερου. Και ακριβέστερα του αρχιμανδρίτη Δοσίθεου που έγινε δημοφιλέστατος με τις μαγγανείες του – τις οψοποιών βεβαίως, βεβαίως …



Κολοκύθια γιαχνί


ΠΙΑΤΟ ΚΟΝΤΙΝΟ


υλικά:
1 κιλό κολοκυθάκια
1 μεγάλο κρεμμύδι χοντροκομμένο
1 κουτί ντομάτα κονκασέ
1 κουταλιά τοματοπελτές
ζεστό νερό ή ζωμός λαχανικών (ή κότας)
δυόσμος

προαιρετικά:
2 μέτριες πατάτες 

2-3 σκελίδες σκόρδο 
μαϊντανός





Αν τα κολοκυθάκια είναι μικρά και τρυφερά, τα πλένουμε και τα χρησιμοποιούμε με τη φλούδα, διαφορετικά τα αποφλοιώνουμε. 

Τα κόβουμε σε μέτριες ροδέλες και τα τηγανίζουμε (μαζί με τις πατάτες) σε βαθύ τηγάνι ή σωτέζα και σε μέτρια φωτιά μέχρι να ροδίσουν. 

Τα βγάζουμε σε πιάτο, προσθέτουμε λάδι στο τηγάνι και σωτάρουμε το κρεμμύδι για 10΄. 

Ρίχνουμε τη ντομάτα, τον πελτέ διαλυμένον σε λίγο νερό, και νοστιμίζουμε με αλατοπίπερο και τα μυρωδικά που προτιμάμε.

 Σιγοβράζουμε τη σάλτσα για 5΄.



ΤΗΓΑΝΙΣΜΑ

  ΣΑΛΤΣΑ 



Ρίχνουμε στη σάλτσα τα κολοκυθάκια και νερό ή ζωμό μέχρι να τα μισοσκεπάσει.

 Σιγομαγειρεύουμε μέχρι να φύγουν τα περισσότερα υγρά και το φαγητό να μείνει μόνο με το λάδι του και μια δεμένη σάλτσα.



ΚΑΙ ΚΟΛΟΚΥΘΑΚΙΑ
ΚΑΙ ΖΩΜΟ

ΠΙΑΤΟ








Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου