Σάββατο 12 Απριλίου 2014

Βακαλάος φούρνου με ρύζι …

… Το μοναστήρι νά 'ν' καλά και από καλογήρους χίλιους. Κι από συνταγές άλλες τόσες κι ακόμη περισσότερες. Μεγάλο σουξέ η μοναστηριακή κουζίνα, ιδίως την περίοδο της Σαρακοστής. Μαζί με τους ύμνους του Πέτρου Γαϊτάνου που αντικατέστησαν τα Πάθη των αυτιών μας από το μικρό Χρήστο Σαντι-Καΐλα, τα τεύχη με μοναστηριακές συνταγές πάνε κι έρχονται σ’ εφημερίδες και περιοδικά.
Κι όλες κρύβουν κι από ένα μυστικό – της υγείας, της νοστιμιάς, της μακροζωίας, της ευζωίας και πάει λέγοντας. Μόνο που εμείς μάλλον δε θα το βρούμε. Γιατί εμείς δε ζούμε σε μοναστήρι, δεν ψαρεύουμε στις απροσπέλαστες για κοινούς θνητούς ακτές του σπαρταριστές ψαρούκλες κι ολόφρεσκα θαλασσινά, δεν καλλιεργούμε στο μποστάνι μας βιολογικά ζαρζαβάτια και κυρίως δε ζούμε στις μοναστηριακές εργαστηριακές συνθήκες που εξασφαλίζουν ηρεμία και μακροζωία.
Ακόμα κι έτσι όμως, τη νοστιμιά τη βρήκαμε και τη γευτήκαμε. Ακόμα και με τον κατεψυγμένο μπακαλιάρο και το χύμα ρύζι, με τις ντομάτες του κουτιού –τουλάχιστον ήταν Ομοσπονδίας-  και τα κρεμμυδάκια του σούπερ-μάρκετ, το αποτέλεσμα ήταν εξαιρετικό. Τώρα που ήρθ’ ο Λάζαρος, ήρθαν τα Βάγια ήρθ’ η Κυριακή που τρων τα ψάρια, adeste Fideles …



Βακαλάος φούρνου με ρύζι


ΠΙΑΤΟ  


υλικά:
700 γρ. βακαλάος (κατά προτίμηση φιλέτο)
1 κούπα ρύζι καρολίνα
5-6 φρέσκα κρεμμυδάκια
ντομάτες ώριμες στον τρίφτη ή 1 κουτί αποφλοιωμένα ντοματάκια
1 κουταλιά τοματοπελτές
2,5 κούπες ζεστό νερό
μαϊντανός ή/και άνηθος





Κόβουμε τα κρεμμυδάκια σε ροδέλες και τα ροδίζουμε σε λίγο λάδι. 

Ρίχνουμε τις ντομάτες και τον πελτέ, αλατοπιπερώνουμε και μαγειρεύουμε τη σάλτσα για 5΄.



ΚΡΕΜΜΥΔΑΚΙΑ
   
  ΚΑΙ ΝΤΟΜΑΤΑ



Προσθέτουμε το ρύζι, το νερό και τα μυρωδικά και ανακατεύουμε καλά. 

Λαδώνουμε ένα ρηχό ταψί και αραδιάζουμε το βακαλάο.



ΤΟ ΡΥΖΙ
     ΒΑΚΑΛΑΟΣ



Αλατίζουμε με χοντρό αλάτι, ρίχνουμε πιπέρι και περιχύνουμε με τη σάλτσα.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 200 βαθμούς κελσίου μέχρι να πάρει βράση κι ύστερα στους 180 βαθμούς κελσίου, προσθέτοντας αν χρειαστεί λίγο νερό ακόμη κατά τη διάρκεια του ψησίματος, μέχρι να μαλακώσει καλά το ρύζι.



ΓΙΑ ΨΗΣΙΜΟ ΚΟΝΤΙΝΟ
 
ΨΗΜΜΕΝΟ



Φροντίζουμε να βγάλουμε το φαγητό με αρκετό υγρό γιατί κρυώνοντας το ρύζι θα το τραβήξει όλο.



ΣΤΟ ΠΙΑΤΟ
ΚΟΝΤΙΝΟ
ΠΙΑΤΟ ΚΟΝΤΙΝΟ








Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου