... Ποτέ δεν ήθελα να παίρνω πάνω από ένα και δύο και τρία και τέσσερα υλικά, που σαν θα μεγαλώνουν όλα θα γίνονται κέικ και πίτες και νόστιμα φαγιά. Στην Ήπειρο πάντα ήμασταν σφιχτοχέρηδες - για τσιγγούνηδες μας κατηγορούνε - λόγω έλλειψης και όχι από επιλογή.
Κι η αντίστοιχη ιταλική φτωχική κουζίνα μού ήταν πάντα αγαπητή, η εφευρετικότητα κι η μαγική σχεδόν ικανότητα να μεταμορφώνουν το λίγο σε πολύ.
Οπότε, παρότι έγινε μόδα και ανταγωνισμός - από το 5 ingredients only, πάμε στο 4, στο 3, μέχρι να φτάσουμε στο αξεπέραστο ελληνικό φαγητό με 2 υλικά μόνο, το ψωμοτύρι αν βρούμε τυρί με πόσο; - πάντα χαίρομαι να δοκιμάζω μια εύκολη συνταγή με λίγα υλικά που δεν της στερούν γεύση και απόλαυση. Ευκαιρία να αξιοποιήσω και την πραλίνα φουντουκιού που δεν έφαγε η πριγκηπέσσα ανηψιά μου ...
Κέικ ελαφρύ με κακάο
υλικά:
280 γρ. ζάχαρη
320 γρ. γάλα (εδώ με χαμηλά λιπαρά)
75 γρ. κακάο σκόνη
230 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κουτ. γλ. μπέικιν πάουντερ
μια χούφτα chocolate chips
πραλίνα φουντουκιού (προαιρετικά)
Βάζουμε σε μπωλ τη ζάχαρη και ρίχνουμε το γάλα (εγώ το έβαλα χλιαρό).
Ανακατεύουμε με τον αυγοδάρτη να διαλυθεί η ζάχαρη.
Ρίχνουμε το κακάο κοσκινισμένο, δουλεύοντας με τον αυγοδάρτη.
Ρίχνουμε και το αλεύρι με το μπέικιν, μια και ήμουν στα έξοδα το κοσκίνισα κι αυτό.
Ανακατεύουμε πολύ καλά, προσθέτουμε μια χούφτα chocolate chips και ανακατεύουμε ξανά.
Ντύνουμε με αντικολλητικό χαρτί μια μέτρια μακρόστενη φόρμα για κέικ.
Αδειάζουμε το μείγμα.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 170 βαθμούς κελσίου και στη λειτουργία του θερμού αέρα, για 30΄ περίπου.
Ξεφορμάρουμε το κέικ, αφαιρούμε το αντικολλητικό χαρτί και αλείφουμε την επιφάνειά του με λίγη πραλίνα φουντουκιού.
Τρατάρουμε.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου