Κυριακή 9 Ιουνίου 2024

Χοιρινό λεμονάτο ...

 ... Les Bourgeois ...

Χοιρινό λεμονάτο





υλικά:
700 γρ. χοιρινό (εδώ σπάλα)
1 μεγάλο κρεμμύδι
1 καρότο
1-2 σκελίδες σκόρδο
μισό ποτηράκι λευκό κρασί
500 ml ζωμός (εδώ κότας) 
χυμός από 2 λεμόνια
ρίγανη





Κόβουμε το χοιρινό σε μέτρια ή μικρά κομμάτια και το αλατοπιπερώνουμε.



Χοντροκόβουμε το κρεμμύδι.





Κόβουμε το καρότο σε κυβάκια και το σκόρδο σε φετάκια.






Ζεσταίνουμε 2 κουταλιές ελαιόλαδο (εγώ στην καινούρια μικρή χύτρα μου), και ροδίζουμε καλά το χοιρινό γυρίζοντάς το για να πάρει χρώμα παντού.




Βγάζουμε το κρέας σε πιάτο, προσθέτουμε άλλη μια κουταλιά λάδι και σωτάρουμε το κρεμμύδι να μαλακώσει και να γυαλίσει.

Ρίχνουμε το καρότο και το σκόρδο και τα σωτάρουμε όλα μαζί για 5΄.




Ξαναβάζουμε το κρέας στην κατσαρόλα, ανακατεύουμε και σβήνουμε με το κρασί.




Μόλις εξατμιστεί ρίχνουμε το ζωμό (για χύτρα συνήθως χρειάζεται λιγότερος) και αρωματίζουμε με ρίγανη.




Ρίχνουμε το χυμό λεμονιού, ανακατεύουμε και καπακώνουμε (ή κλείνουμε τη χύτρα).




Μαγειρεύουμε για 1 ώρα περίπου (στη χύτρα μου 35΄-40΄).

Ξεκαπακώνουμε και δοκιμάζουμε. Αν υπάρχει παραπανίσιο υγρό, βράζουμε σε δυνατή φωτιά για λίγα λεπτά.

Σερβίρουμε με σκέτο ρύζι, πουρέ, το ωραιότατο κριθαράκι με βούτυρο ή τηγανητές πατάτες.












Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου