Πέμπτη 6 Ιουνίου 2024

Κριθαράκι με βούτυρο και γραβιέρα ...

 ...  Άκουσα μέσα στο κεφάλι μου το χαρακτηριστικό "ντινγκ" της κόρης μου όταν είδα στο Guardian αυτή  τη λιτή συνταγή από τη Σαρδηνία, με μόνη της πολυτέλεια το βούτυρο, προνόμιο των Ιταλών πλουσίων κατά την Αναγέννηση. Δεν είναι ούτε και φαίνεται εντυπωσιακή ή fancy που λένε, είναι όμως μια διακριτική απόλαυση και μια γιορτή για τον ουρανίσκο.
Εξάλλου, τόσο που κοστίζουν πια βούτυρο και γραβιέρα, όταν τα τρώμε είναι μια γιορτινή ημέρα ...

Κριθαράκι με βούτυρο και γραβιέρα



υλικά:
200 γρ. κριθαράκι μέτριο (risoni)
60-80 γρ. βούτυρο
5-6 φυλλαράκια φασκόμηλο (εδώ αποξηαραμένο)
60 -70 γρ. γραβιέρα ή άλλο σκληρό τυρί




Βάζουμε άφθονο αλατισμένο νερό να βράσει και ρίχνουμε το κριθαράκι.




Βράζουμε σύμφωνα με το χρόνο που αναγράφεται στη συσκευασία, ή 1΄ λιγότερο αν μας αρέσει να κρατάει στο δόντι.





Παράλληλα βάζουμε το βούτυρο σε σωτέζα και το αφήνουμε να λυώσει σε πολύ χαμηλή φωτιά.





Ρίχνουμε το φασκόμηλο και το αφήνουμε να αρωματίσει το βούτυρο.




Τρίβουμε τη γραβιέρα στον ψιλό τρίφτη.




Μόλις είναι έτοιμο το κριθαράκι, κρατάμε 1 ποτήρι από το νερό στο οποίο έβρασε και το στραγγίζουμε. Το ρίχνουμε στη σωτέζα με το βούτυρο και δυναμώνουμε τη φωτιά.

Ή περνάμε το κριθαράκι κατευθείαν στη σωτέζα με τρυπητή κουτάλα.




Ανακατεύουμε.



Προσθέτουμε το μισό τυρί κι ανακατεύουμε να λυώσει.




Ρίχνουμε περίπου 1/2 κούπα από το νερό που κρατήσαμε και ανακατεύουμε 
να δημιουργηθεί μια ρευστή σάλτσα. Ρίχνουμε και το υπόλοιπο τυρί.




Μαγειρεύουμε για 1΄-2΄. Αν θέλουμε πιο αραιή τη σάλτσα προσθέτουμε λίγο νερό ακόμη.




Σερβίρουμε με λίγο τυρί ακόμη και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.





Τρώγεται σκέτο και είναι νοστιμότατο, το υπόλοιπο συνόδεψε το λεμονάτο χοιρινό.










Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου