Σάββατο 2 Νοεμβρίου 2019

Ψαρόσουπα …

… Πρώτα μου εγχείρησαν τα δυο πράσινα μάτια και, πριν προλάβω να το συνειδητοποιήσω, μου ενεχείρισαν το διάταγμα απομάκρυνσής μου από την κουζίνα.
Απαγορεύεται πάσα δραστηριότης, απαγορεύεται το σκύψιμο, απαγορεύονται οι σκόνες, ο αέρας, οι υδρατμοί –μα, δεν έχουν ακούσει ότι όλα είναι ατμός;
Κι  έτσι ήρθαν να εκθρονίσουν την αρχόντισσα της κουζίνας οι γαβριάδες. Δε φτάνει που είναι βαρύς ο πόνος μου, τα δάκρυά μου είναι καυτά, πρέπει να ζήσω και την οδύσσεια ενός ξεριζωμένου;
Σόιλε, σόιλε, ιτς μι μπένι σεβμεντίμ; Ρώτησα το Γιάννη κι ύστερα τον έπιασα απ’ το πόδι κι άρχισα να σέρνομαι στο πάτωμα της κουζίνας φωνάζοντας
“Μη φύγω, θα φαρμακωθώ”.





Μπροστά στο διπλό κίνδυνο λοιπόν, να φαρμακωθώ εγώ και να μας φαρμακώσουν οι μαθητευόμενοι μάγοι της κουζίνας, επήλθε μια συμφωνία κυρίων και κυριών και μια κατάπαυση πυρός. Εγώ, ως άλλη έκπτωτη θλιμμένη αυτοκράτειρα, θα κάθομαι στην πολυθρόνα του σαλονιού και θα δίνω συμβουλές –και εντολές – στους επαναστάτες χωρίς αιτία.
Κάπως έτσι λοιπόν, έγινε η σημερινή …


Ψαρόσουπα







υλικά:
600 γρ. βραστόψαρα
4 μικρά κρεμμύδια
2-3 κολοκυθάκια
2-3 καρότα
2-3 πατάτες

προαιρετικά: 1 κύβος/ζωμός λαχανικών





Καθαρίζουνε πολύ προσεκτικά τα ψάρια (περισσότερη προσοχή θέλουν οι σκορπίνες με τα ύπουλα αγκάθια τους, αλλά δεν το λέω) και τα πλένουνε καλά.






Βάζουνε σε μια μέτρια κατσαρόλα νερό μέχρι τη μέση και, μόλις βράσει, ρίχνουνε τον κύβο. Προσθέτουνε τα ψάρια και τα αφήνουνε να βράσουν σε μέτρια φωτιά για 10΄ περίπου, ή μέχρι να αρχίζει το κρέας να ξεκολλάει από τα κόκκαλα. Αν χρειαστεί, ξαφρίζουνε με κουτάλι.








Καθαρίζουνε τα κρεμμύδια, τα καρότα και τις πατάτες και πλένουνε καλά τα κολοκυθάκια. Κόβουνε τις πατάτες σε μέτρια κυβάκια, καρότα και κολοκυθάκια σε ισόπαχες ροδέλες. Αφήνουνε τα κρεμμύδια ολόκληρα.







Βγάζουνε με τρυπητή κουτάλα τα ψάρια σε πιάτο. Στραγγίζουνε σε πολύ ψιλό σουρωτήρι το ζωμό τους, πλένουνε καλά την κατσαρόλα και ξαναρίχνουνε το ζωμό.
 






Μόλις πάρει βράση ο ζωμός, ρίχνουνε τα λαχανικά, αλάτι και πιπέρι και τα βράζουνε μέχρι να μαλακώσουν (περίπου 20΄). Εν τω μεταξύ, ξεψαχνίζουνε προσεκτικά τα ψάρια.







Αν θέλετε τη σούπα βελουτέ, βγάζετε τα λαχανικά με τρυπητή κουτάλα, τα πολτοποιείτε στο μπλέντερ και τα ξαναρίχνετε στην κατσαρόλα. Αυτοί, που προτιμάνε τις πιο ρουστίκ γεύσεις και εικόνες, τα πατάνε απλά με πιρούνι.
Μόλις πάρει ξανά βράση η σούπα, ρίχνουνε και τα ψάρια, λίγο λάδι και λεμόνι, δοκιμάζουνε το αλατοπίπερο και αφήνουνε να βράσουν όλα μαζί για 5΄-10΄.






Σερβίρουνε αμέσως.















Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου