… ΄Ήτανε μόδα κι έγινε συνήθειο, που λέει κι ο πάνσοφος Καραγκιόζης.
Είπαμε να πας και λίγο παραέξω, να δεις, να μάθεις, αλλά εσύ το παράκανες. Πήγες μια φορά με το γυμνάσιο, πήγες άλλες δυο με το λύκειο, πήγες και για Εράσμους.
Και τώρα ξαναμανά.
Ελλάς-Γαλλία συμμαχία. Ουί, και μπιεν σουρ και μποκού. Αλλά το μόνο κοινό μου με τους Γάλλους είναι τα κιλά και τα τσακνοποδαράκια της Μπριζίτ. Κατά τα άλλα το μεροκάματό μου φτάνει για να φας μια σούπα και μισή μπαγκέτα εκεί στα γαλλο-ελβετικά σύνορα που κυνηγάτε σωματίδια.
Enfin, mon enfant.
Δεν παύει να είναι σημαντικό το ότι σε επέλεξαν, είναι ένα σπουδαίο γεγονότο. Και για να εορτάσουμε αυτό το γεγονότο, η δόλια η μάν θα φτιάξει μία φλαν …
Είπαμε να πας και λίγο παραέξω, να δεις, να μάθεις, αλλά εσύ το παράκανες. Πήγες μια φορά με το γυμνάσιο, πήγες άλλες δυο με το λύκειο, πήγες και για Εράσμους.
Και τώρα ξαναμανά.
Ελλάς-Γαλλία συμμαχία. Ουί, και μπιεν σουρ και μποκού. Αλλά το μόνο κοινό μου με τους Γάλλους είναι τα κιλά και τα τσακνοποδαράκια της Μπριζίτ. Κατά τα άλλα το μεροκάματό μου φτάνει για να φας μια σούπα και μισή μπαγκέτα εκεί στα γαλλο-ελβετικά σύνορα που κυνηγάτε σωματίδια.
Enfin, mon enfant.
Δεν παύει να είναι σημαντικό το ότι σε επέλεξαν, είναι ένα σπουδαίο γεγονότο. Και για να εορτάσουμε αυτό το γεγονότο, η δόλια η μάν θα φτιάξει μία φλαν …
Φλαν λαχανικών με jambon
υλικά:
150 γρ. κολοκυθάκια
150 γρ. καρότα
150 γρ. κρεμμύδια
150 γρ. ζαμπόν μπούτι σε φέτες
4 αυγά
50 γρ. ελαιόλαδο
50 γρ. γάλα
100 γρ. αλεύρι
1 κουτ. γλ. μπέικιν πάουντερ
2 κουταλιές τυρί κρέμα (με χαμηλά λιπαρά)
150 γρ. τριμμένο τυρί
(εδώ ημίσκληρο και λίγο ρεγκάτο)
Καθαρίζουμε τα κολοκυθάκια και τα καρότα και τα τρίβουμε στο χοντρό τρίφτη.
Κόβουμε τα κρεμμύδια σε λεπτές φέτες και το ζαμπόν πρώτα σε λωρίδες και μετά σε μικρά κομμάτια.
Χτυπάμε σε μεγάλο μπωλ τα αυγά με το λάδι χρησιμοποιώντας τον αυγοδάρτη.
Προσθέτουμε το γάλα, το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ και το μισό τυρί και ανακατεύουμε καλά.
Ρίχνουμε τα λαχανικά και το ζαμπόν, αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε ξανά.
Αδειάζουμε το μείγμα σε βουτυρωμένο ή λαδωμένο πυρίμαχο σκεύος και πασπαλίζουμε με το υπόλοιπο τυρί.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 190 βαθμούς κελσίου, για 35΄-40΄.
Ξεφουρνίζουμε και αφήνουμε για λίγο σε θερμοκρασία δωματίου.
Σερβίρουμε.
… Και κάπως έτσι ξανάγινε επίκαιρο το αλλοτινό μου ποίημα.
Α, κι όταν με το καλό πας στη Γαλλία, σερσέ λα φλαν …
Α, κι όταν με το καλό πας στη Γαλλία, σερσέ λα φλαν …
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου