… Άκου, λασπέξ. Μα είναι όνομα αυτό για φαγητό;
Και καλά να του αρέσει πολύ, και καλά να το ζητάει συνέχεια, αλλά να το βαφτίσει κι όλας; Και μάλιστα λασπέξ;
Τόσο αυτός όσο και η κόρη μας είναι μεγάλοι λάτρεις του ρυζιού. Για να είμαι ειλικρινής, θα μπορούσα να τους ταΐζω ρύζι καθημερινά και να λύσω το πρόβλημά μου. Αλλά δεν είμαι τέτοιος τύπος. Γι’ αυτό και το λασπέξ μου πέφτει βαρύ. Όχι όταν το τρώω, όταν το ακούω.
Έστιν ούν λασπέξ, ρύζι που μαγειρεύεται στο φούρνο μαζί με κοτόπουλο και μπόλικο ζουμί. Απλό στην παρασκευή του, εύκολο, εξαιρετικά νόστιμο και πολύ χορταστικό. Γιατί η καρολίνα βράζει στον άφθονο ζωμό, βγάζει μπόλικο άμυλο και, στο όριο του να παραβράσει, χυλώνει και γίνεται μούρλια. Κι επειδή κοντεύει να λασπώσει το εβάφτισε ρύζι λασπέξ. Και το ζητά τακτικότατα.
Καλά όλα αυτά, αλλά λασπέξ;
Σ’ εμένα, που μπορείς να μετρήσεις ένα-ένα τα σπυριά στο πιλάφι μου;
Που παθαίνω ορθοστατική υπόταση πάνω απ’ την κατσαρόλα για να μείνει al dente το ρυζότο μου;
Enfin, μου λέει κι ο μαιτρ Ρομπέρ στο Δόλωμα …
Κοτόπουλο στο φούρνο με ρύζι
υλικά:
μισό κοτόπουλο (ή κοκκόρι)
1 μεγάλο κρεμμύδι
2 μέτρια κρεμμύδια
1,5 κούπα ρύζι καρολίνα
λίγο άσπρο κρασί
Αλατοπιπερώνουμε το κοτόπουλο και το ροδίζουμε καλά σε 3 κουταλιές λάδι. Όταν πάρει χρώμα απ’ όλες τις πλευρές, ρίχνουμε ένα μεγάλο κρεμμύδι χοντροκομμένο και τα σωτάρουμε μαζί για 5΄.
Αφήνουμε το κρεμμύδι και την πέτσα του κοτόπουλου να ‘πιάσουν’ ελαφρά στον πάτο της κατσαρόλας και σβήνουμε με λίγο κρασί.
Ξύνουμε με την κουτάλα τον πάτο της κατσαρόλας για να ξεκολλήσουν τα τραγανά λιπάκια που ‘έπιασαν’ και να δώσουν περισσότερη νοστιμιά στο φαγητό.
Ρίχνουμε τα 2 μέτρια κρεμμύδια ολόκληρα και ζεστό νερό μέχρι να καλυφθεί εντελώς το κοτόπουλο και αλατοπιπερώνουμε ξανά. Αν θέλουμε, εμπλουτίζουμε το ζωμό με έναν κύβο κότας.
Καπακώνουμε, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε μέχρι το κρέας να ξεκολλάει από το κόκκαλο.
Βγάζουμε προσεκτικά το κοτόπουλο σε ένα πιάτο.
Βάζουμε σε μεγάλο ταψί το ρύζι, ρίχνουμε όλο το ζουμί της κατσαρόλας και ανακατεύουμε. Βάζουμε πάνω από το ρύζι τα κομμάτια του κοτόπουλου.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς κελσίου, για 25΄-30΄ παρακολουθώντας το και προσθέτοντας, αν χρειαστεί, και λίγο ζωμό ακόμη για να γίνει το ρύζι χυλωμένο.
Δε φοβόμαστε το ζωμό που παραμένει στο ταψί όταν το ξεφουρνίσουμε, επειδή το ρύζι, κρυώνοντας, θα τον τραβήξει.
Σερβίρουμε.
Και για να μην ξεχνιόμαστε, ο φετεινός ασουρές, Βαρβάρα ή Noah’s pudding, έτοιμος να μοιραστεί για το καλό μιας ακόμη χρονιάς.
.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου