Πέμπτη 22 Δεκεμβρίου 2016

Κορμός σαλάμι με λευκή σοκολάτα …

… Ο κορμός έχει ζόρι. Και για τον ξυλοκόπο και για το ζαχαροπλάστη. Πόσο μάλλον για μια ταπεινή οικοκυρά. Από τα πιο χαρακτηριστικά γλυκά των Χριστουγέννων ο κορμός, πανέμορφος με τα κλαριά, τα φυλλαράκια και το χιόνι του, φέρνει έναν αέρα ευρωπαϊκό και μια γλύκα αλλιώτικη απ’ των παραδοσιακών γλυκών.
Τον έφτιαξα
παλιότερα κι ήμουν έτοιμη να το ξαναεπιχειρήσω φέτος, όταν έπεσα πάνω σε μια ιταλική συνταγή που συνδυάζει κορμό και γλύκισμα σαλάμι.
Και θα γλυτώσω απ’ το παντεσπάνι και το μπελά του και θα πρωτοτυπήσω και θα τη βγάλω καθαρή στο γιορτινό τραπέζι χωρίς να φάω τη μισή μέρα με το γλυκό – γιατί την υπόλοιπη θα τη φάω σίγουρα με τα υπόλοιπα.
Ό
σο για τη γεύση του, πιστεύω ότι ο συνδυασμός μασκαρπόνε, μπισκότων και λευκής σοκολάτας θα αποδειχθεί ακαταμάχητος …

 

Κορμός σαλάμι με λευκή σοκολάτα

 

IMG_7550

 

υλικά:
200 γρ. βούτυρο ή μαργαρίνη σε θερμοκρασία δωματίου
20 γρ. ζάχαρη άχνη
2 βανίλιες
130 γρ. μπισκότα σοκολάτας
200 γρ. λευκή κουβερτούρα
200 γρ. μασκαρπόνε
3 κουταλιές ρούμι ή κονιάκ
100 γρ. μαντολάτο

Για τη διακόσμηση:
κακάο σκόνη

 

 

 

Λυώνουμε τη σοκολάτα σε χαμηλή θερμοκρασία στα μικροκύματα ή σε μπαιν μαρί.

 


 SAM_4589

 SAM_4590

 

 

Χτυπάμε μαζί το βούτυρο, την άχνη, το ποτό και τις βανίλιες. Προσθέτουμε το μασκαρπόνε και τη λυωμένη σοκολάτα και τα ενσωματώνουμε στο μείγμα.

 

 

SAM_4591

 SAM_4592

 SAM_4595

 

 

Κόβουμε σε χοντρά κομμάτια τα μπισκότα. Αν χρειαστεί, τα κοσκινίζουμε για να απομακρύνουμε ψίχουλα που θα χαλάσουν την υφή του γλυκού. 

Κόβουμε σε κομμάτια και το μαντολάτο. Προσθέτουμε μπισκότα και μαντολάτο στο μείγμα και ανακατεύουμε απαλά με σπάτουλα. 

Αφήνουμε στο ψυγείο για 20΄.

 

 

SAM_4596

 SAM_4598

 SAM_4600

 

 

Απλώνουμε το μείγμα, πριν κρυώσει πολύ και σφίξει, σε αλουμινόχαρτο και του δίνουμε σχήμα κορμού ή σαλαμιού.

Προσέχουμε να κάνουμε το ρολό αρκετά χοντρό για να θυμίζει κορμό και όχι κλαδί όπως ο δικός μου.

Τυλίγουμε καλά και με αντικολλητικό χαρτί και αφήνουμε το γλυκό στο ψυγείο για 4 ώρες τουλάχιστον ή, ακόμη καλύτερα, για ολόκληρη τη νύχτα.

 

 

SAM_4606

 SAM_4608

 SAM_4610

 SAM_4612

 

 

Αφαιρούμε το αντικολλητικό χαρτί και το αλουμινόχαρτο και ρίχνουμε κακάο με τον αχνορίχτη καλύπτοντας το γλυκό με κακάο απ’ όλες τις πλευρές.

 

 

SAM_4632

 SAM_4634

 SAM_4635

 

 

Διακοσμούμε και στολίζουμε χριστουγεννιάτικα τον κορμό.

 

 

IMG_7547

 

 IMG_7544

 

IMG_7545

 

 

Σερβίρουμε το γλυκό κομμένο σε χοντρές φέτες, αφού το αφήσουμε 15΄ σε θερμοκρασία δωματίου. Για μια πιο γλυκειά και χιονισμένη εκδοχή, το πασπαλίζουμε και με ζάχαρη άχνη.

 

 

IMG_7548

   

IMG_7552

 

IMG_7554

  

IMG_7558

 

 IMG_7551

  

IMG_7559

  

IMG_7553

 

IMG_7556

 

 IMG_7561

 

 

 

 

.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου