… Το μήλον της Έριδος ήταν, λέει, κυδώνι.
Άκου τώρα εσύ να δεις.
Τόσα χρόνια περιμένω να γίνω κι εγώ κάποτε το μήλον της Έριδος και τώρα πάει.
Κυδώνι της έριδος δε θα μου πηγαίνει, το κίτρινο σκοτώνει τις ξανθιές.
Φταίνε κι οι αρχαίοι που τα λέγαν όλα μήλα, φταίμε κι εμείς που πήραμε το κυδώνιον μήλον κι απ’ την τεμπελιά μας κρατήσαμε μόνο το κυδώνιον – πολύ θέλει το κακό να γίνει;
Όπως και να το λένε όμως, εγώ θα το δοξάσω. Θα το σιγομαγειρέψω με μοσχάρι στη γάστρα, φαγητό χειμωνιάτικο και, γιατί όχι, γιορτινό και χριστουγεννιάτικο.
Και θα γίνει το λουκούμι της έριδος μόλις το ξεφουρνίσω …
Μοσχάρι στη γάστρα με κυδώνια
υλικά:
800 γρ. μοσχάρι με κόκκαλο (εδώ κότσι)
2-3 κυδώνια
1 μεγάλο κρεμμύδι
1 μεγάλο καρότο
200 ml μηλίτης ή λευκό κρασί
200 ml ζωμός βοδινού
μισό κουτ. γλυκού κύμινο
μισό κουτ. γλυκού κόλιαντρο ξερό
1 καλή πρέζα σουμάκι
μαϊντανός ψιλοκομμένος
Καθαρίζουμε τα κυδώνια και τα κόβουμε σε φέτες. Ζεσταίνουμε 2 κουταλιές λάδι και σωτάρουμε τα κυδώνια μέχρι να πάρουν χρώμα απ’ όλες τις πλευρές.
Τα βγάζουμε σε πιάτο, συμπληρώνουμε άλλες 2 κουταλιές λάδι και σωτάρουμε το κρεμμύδι κομμένο σε φέτες και το καρότο τριμμένο στο χοντρό τρίφτη για 10΄.
Μόλις μαλακώσουν τα λαχανικά, τα βγάζουμε σε πιάτο και σωτάρουμε στο ίδιο λάδι το μοσχάρι με το κύμινο και τον κόλιαντρο.
Μόλις το μοσχάρι αλλάξει χρώμα, το αλατοπιπερώνουμε, σβήνουμε με το κρασί και, μόλις εξατμιστεί ελαφρά, ρίχνουμε το ζωμό και διορθώνουμε, αν χρειαστεί, το αλατοπίπερο.
Βάζουμε στη γάστρα τα σωταρισμένα λαχανικά και από πάνω τους το κρέας. Πάνω από το κρέας αραδιάζουμε τα κυδώνια, αλατοπιπερώνουμε ελαφρά και καρυκεύουμε με το σουμάκι.
Περιχύνουμε με το ζωμό της κατσαρόλας, καπακώνουμε τη γάστρα και ψήνουμε το φαγητό σε προθερμασμένο φούρνο, στους 160 βαθμούς Κελσίου, για 1,5 ώρα περίπου ή μέχρι το κρέας να πέφτει από το κόκκαλο.
Αν χρειαστεί, ξεσκεπάζουμε και συνεχίζουμε το ψήσιμο για 5΄-10΄ ακόμη, για να πάρει χρώμα το φαγητό.
Σερβίρουμε με ψιλοκομμένο μαϊντανό.
.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου