… Vintage δεν είναι μόνο τα ρούχα. Απ’ ότι φαίνεται είναι και οι συνταγές. Μια τέτοια συνταγή φώναζε τ’ όνομά μου με άπταιστη βικτωριανή προφορά. Γλυκύτατη μου φάνηκε, με εύκολη σπιτική ζύμη, κλασσική αλλά συνάμα και πρωτότυπη και φρέσκια. Και με παιχνιδιάρικο όνομα μου συστήθηκε …
Μηλόπιτα βικτωριανή
Apple dappy
υλικά:
325 γρ. φαρίνα που φουσκώνει μόνη της
75 γρ. μαργαρίνη
180 ml γάλα
4-5 μήλα
4 κουτ. σούπας καστανή ζάχαρη
4 κουτ. σούπας μέλι (2+2)
1 κουτ. γλ. κανέλλα
Βάζουμε σε μπωλ το αλεύρι και προσθέτουμε τη μαργαρίνη, κομμένη σε κυβάκια.
Δουλεύουμε το μείγμα με τις άκρες των δαχτύλων μας, μέχρι να γίνει σαν χοντρά ψίχουλα.
Ρίχνουμε το γάλα και ζυμώνουμε καλά.
Μαζεύουμε τη ζύμη σε μπάλα.
Καθαρίζουμε τα μήλα και τα τρίβουμε στο χοντρό τρίφτη.
Τα πασπαλίζουμε με την κανέλλα και τα ανακατεύουμε καλά.
Ανοίγουμε τη ζύμη σε παραλληλόγραμμο διαστάσεων 50x30 εκ., πάνω σε αλευρωμένη επιφάνεια.
Σκορπίζουμε σε όλη την επιφάνεια της ζύμης τα τριμμένα μήλα και τα ραντίζουμε με το μισό μέλι.
Τυλίγουμε ρολό και κόβουμε τη ζύμη στη μέση κι ύστερα κάθε κομμάτι ξανά στη μέση.
Κόβουμε ξανά μέχρι να έχουμε 12 χοντρές ροδέλες.
Βουτυρώνουμε καλά ένα ταψάκι με διάμετρο 24 εκ. και το πασπαλίζουμε με 2 κουταλιές καστανή ζάχαρη.
Αραδιάζουμε κυκλικά τα ρολά, ξεκινώντας από το κέντρο του ταψιού και με την κομμένη πλευρά προς τα πάνω, δημιουργώντας μια ‘μαργαρίτα’.
Πασπαλίζουμε την επιφάνεια του γλυκού με την υπόλοιπη καστανή ζάχαρη (2 κουτ. σούπας).
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς Κελσίου, για 20΄-25΄.
Ξεφουρνίζουμε και περιχύνουμε το γλυκό με το υπόλοιπο μέλι (2 κουταλιές ή και παραπάνω), αφού το ζεστάνουμε ελαφρά στα μικροκύματα.
Απολαμβάνουμε.
.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου