… Πήρα κόκκινα γυαλιά μα δε βγήκανε καλά. Γιατί ούτε όλα γύρω σινεμά τα βλέπω, ούτε τη ζωή μου επιβλέπω. Την ίδια μουνταμάρα εξακολουθώ να βλέπω γύρω, ανθρώπους σκυφτούς, πρόσωπα τραβηγμένα, σπίτια σκοτεινά.
Να φταίνε τα γυαλιά ή τα μάτια μου; Μήπως πεινάω και δε βλέπω καθαρά; Αφήνω στην άκρη τα κόκκινα γυαλιά και πιάνω την …
Κόκκινη φακή
υλικά:
1, 5 κούπα κόκκινη φακή
1 κρεμμύδι
2 μικρές πατάτες
1-2 καρότα
1 κύβος κότας ή λαχανικών
Κόκκινη φακή παράγουν κυρίως η Τουρκία και η Αίγυπτος. Παλιότερα δεν τη βρίσκαμε εύκολα, πλέον υπάρχει παντού στα λεγόμενα έθνικ παντοπωλεία αλλά και σε σούπερ μάρκετ συνήθως στα βιολογικά προϊόντα. Ο καρπός είναι πιο μικρός και στρογγυλός από της κλασσικής πράσινης φακής, βράζει γρήγορα και, αν την πολτοποιήσουμε, η φακή θυμίζει φάβα σε όψη και γεύση.
Είναι πολύ καλή εναλλακτική του κιμά σε παστίτσιο και κανελόνια, και φτιάχνει νόστιμα κεφτεδάκια για χορτοφάγους ή νηστεύοντες.
Πλένουμε πολύ καλά και σε μπόλικα νερά τη φακή.
Στην αρχή το νερό θα ασπρίσει, σιγά-σιγά όμως θα βγει καθαρό.
Κόβουμε σε μεσαία κυβάκια τις πατάτες και το καρότο.
Χοντροκόβουμε το κρεμμύδι και το αχνίζουμε σε λίγο νερό για 5΄.
Ρίχνουμε πατάτες και καρότα και συνεχίζουμε για άλλα 5΄.
Αν θέλουμε, προσπερνάμε το στάδιο του αχνίσματος και σωτάρουμε εξαρχής τα λαχανικά στο λάδι.
Προσθέτουμε 2-3 κουταλιές λάδι και ρίχνουμε τον κύβο και τη φακή στραγγισμένη.
Τα σωτάρουμε όλα μαζί για 4΄-5΄ και προσθέτουμε ζεστό νερό μέχρι να τα σκεπάσει.
Αλατίζουμε ελαφρά, καπακώνουμε και σιγοβράζουμε για 25΄-30΄.
Η φακή θα βράσει και θα αρχίσει να χυλώνει.
Σ’ αυτό το σημείο μπορούμε να την πολτοποιήσουμε με το ραβδομπλέντερ ή να την ανακατέψουμε πολλές φορές μέχρι ν’ αρχίσει να διαλύεται.
Αν μας φανεί πολύ πηχτή, την αραιώνουμε με λίγο ζεστό νερό και τη βάζουμε να πάρει 2-3 βράσεις ακόμη.
Σερβίρουμε με λίγο λάδι και ξύδι και αρωματίζοντας με ρίγανη ή νοστιμίζοντας με λίγο μπούκοβο.
Ιδανικά συνοδεύεται με χταπόδι στο λάδι και γίνεται ακαταμάχητη.
.
Όντως εμφανισιακά μοιάζει πολύ στη φάβα όταν είναι πολτοποιημένο. Δεν έχω ξαναφάει κόκκινη φακή, θα την έχω στα υπ' όψιν! Και ο συνυδυασμός με το χταποδάκι πρέπει να είναι άπαιχτος!
ΑπάντησηΔιαγραφήΜπουκιά και συχώριο. Μακάρι να μπορούσα να κεράσω μια μερίδα για τα καλά τα λόγια. Ευχαριστώ πολύ για άλλη μια φορά.
ΑπάντησηΔιαγραφή