Κυριακή 11 Σεπτεμβρίου 2016

Σαλάτα με σύκα, σταφύλια και σαλάμι …

… Για τα πανηγύρια ήταν το τραγούδι. Κυριολεκτικά. Ένα απ’ αυτά τα φτηνά δημοτικοφανή τραγούδια που γράφονται σε δέκα λεπτά πάνω σε γνωστούς παραδοσιακούς ρυθμούς και γίνονται τα σουξέ μιας σεζόν ξετρελλαίνοντας τις μεταμεσονύχτιες ώρες τους μισοναρκωμένους από φαΐ και πιοτό πανηγυριστές.
Σ’ ένα πανηγύρι όταν πήγαινα γυμνάσιο το είχα ακούσει. Ποιος μυστήριος νευρώνας το κατέγραψε τρώγοντας χώρο απ’ το σκληρό δίσκο του πολυφορτωμένου εγκεφάλου μου; Και γιατί το ανακαλεί ακόμα και τώρα, φορτώνοντας τη λιγοστή μου ram με άχρηστα κιλομπάιτ;
Τουλάχιστον προσπερνά το απύθμενης βλακείας φύτεψα φασόλια, φύτρωσαν κουκιά, τα κορίτσια μπάρμπα θέλουν παντρειά καθώς και το ελεεινό θα σου ρίξω φόλα στο σκυλάκι σου για να μπαινοβγαίνω στο σπιτάκι σου και στέκεται πάντα στο τάθελ’ η μαμά σου, τάθελες κι εσύ, τα σύκα, τα σταφύλια και το γλυκό κρασί.
Τόσοι συνειρμοί μπορούν να γίνουν όταν βλέπω μαζί σύκα και σταφύλια, κι όμως το μυαλό ανακαλεί τους βλακώδεις στίχους του σαχλοτράγουδου. Και τους ανακαλεί και λανθασμένα αφού το -ο Θεός να το κάνει- τραγούδι μιλούσε για σύκα και καρύδια.
Τουλάχιστον αυτά τα σύκα και τα σταφύλια θα αρέσουν σίγουρα σε όλους. Συνδυασμένα με πικάντικο σαλάμι σε μια λιτή αλλά τόσο εμπνευσμένη σαλάτα …

 


Σαλάτα με σύκα, σταφύλια και σαλάμι



IMG_7242

 

υλικά:
τραγανές ρώγες από σταφίδα ή άσπρο σταφύλι
6 σύκα
8 φέτες σαλάμι αέρος
κατίκι ή ξινομυζήθρα ή τυρί cottage
2-3 παξιμάδια τύπου Κυθήρων (ή άλλα τραγανά παξιμάδια)


Για το σερβίρισμα:
μέλι
σουσάμι (εδώ ωμό, ψημμένο και μαυροσούσαμο)

 

 

 

Πλένουμε το σταφύλι και το στεγνώνουμε.

 Καθαρίζουμε τα σύκα και τα κόβουμε σε 4 κομμάτια.

 Βάζουμε σε βαθύ σκεύος ή πιατέλα τις ρώγες του σταφυλιού και σκορπίζουμε ανάμεσά τους τα σύκα.

 

 

SAM_3498 SAM_3497

 

 

Κόβουμε σε μικρότερα κομμάτια το σαλάμι και το τρυπώνουμε ανάμεσα στα σταφύλια. 

Βάζουμε διάσπαρτα μικρές πηρουνιές από το τυρί, πασπαλίζουμε με το σουσάμι και περιχύνουμε με ελάχιστο μέλι.

 Η σαλάτα δε χρειάζεται άλλα αρτύματα. Παίρνει την αλμύρα και την πικάντικη αψάδα από το σαλάμι και το ξυνό, αλμυρό ή ουδέτερο του τυριού που θα επιλέξουμε.

Και τα δυο μαζί εξισορροπούν τη γλύκα που δίνουν σύκα και σταφύλια.

 

 

SAM_3504

SAM_3506

 

 

Πασπαλίζουμε με σουσάμι ή/και μαυροσούσαμο.

Σερβίρουμε συνοδεύοντας τη σαλάτα με λαδοπαξίμαδα ή παξιμάδια τύπου Κυθήρων.

 

 

IMG_7246

 IMG_7241

 IMG_7243

IMG_7244

 SAM_3508

 IMG_7245

 

 

.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου