Σάββατο 9 Μαΐου 2015

Γίγαντες κονσέρβας με λουκάνικο …

… Ξέχασα, ελησμόνησα, μου διέφυγε, το ξαστόησα. Πώς αλλιώς να το πω; Ομολογώ, ομολογώ, ιδού το έγκλημά μου. Ξέχασα να μουλιάσω γίγαντες αποβραδίς.
Ένα μυαλό χειμώνα-καλοκαίρι τι να σου κάνει; Πιάστηκα με τις άλλες δουλειές, έπεσα ξερή για ύπνο, το ξέχασα.
Βρε, τι πάθατε στο σπίτι σας, που έλεγε κι ο Φωτόπουλος. Εσύ τώρα κοροϊδεύεις, και με το δίκιο σου ίσως, διότι αγνοείς τη σοφή παροιμία "Μην τάξεις άγιου κερί και γίγαντες του Γιάννη". Τώρα το μυαλό του έχει κλειδώσει και το στομάχι του έχει προγραμματιστεί και περιμένει γίγαντες.
Τι να κάμω η κακομοίρα με τον άντρα που επήρα; Πού ’σαι, απόψε δείξτου τίποτ’ άλλο, θα πρότεινε ο Χατζηχρήστος. Δε βαριέσαι. Νομίζω πως βρήκα λύση για τους γίγαντες …


Γίγαντες κονσέρβας στο φούρνο με λουκάνικο



ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΑ ΚΟΝΤΙΝΟ



υλικά:
1 μεγάλο κρεμμύδι
2 καρότα
2 ντομάτες ή λίγη ντομάτα κονκασέ
1/2 κουτ. πελτές ντομάτας
δαφνόφυλλο, μπούκοβο (γλυκό ή καυτερό)
χωριάτικο λουκάνικο

2 κονσέρβες γίγαντες








Χοντροκόβουμε το κρεμμύδι,κόβουμε τα καρότα σε ροδέλες και τις ντομάτες σε κύβους και τα βάζουμε όλα μαζί σε βαθύ τηγάνι, με 3 κουταλιές λάδι. Τα σωτάρουμε σε μέτρια φωτιά για 10΄. Προσθέτουμε το λουκάνικο και σωτάρουμε για άλλα 5΄.



ΛΑΧΑΝΙΚΑ

ΚΑΙ ΛΟΥΚΑΝΙΚΟ




Ρίχνουμε τον πελτέ, αλατοπίπερο, το μπούκοβο και το δαφνόφυλλο, συμπληρώνουμε με λίγο ζεστό νερό, καπακώνουμε και μαγειρεύουμε τη σάλτσα για 15΄-20΄.



ΒΡΑΣΙΜΟ

ΣΑΛΤΣΑ




Ανοίγουμε τις κονσέρβες και, αν θέλουμε, στραγγίζουμε τη σάλτσα η οποία συνήθως περιέχει σπορέλαια. Βάζουμε τους γίγαντες σε πυρέξ, αδειάζουμε από πάνω τη δική μας σάλτσα και ανακατεύουμε απαλά.




ΓΙΓΑΝΤΕΣ

ΠΥΡΕΞ



Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς κελσίου, για 40΄ περίπου.



ΠΥΡΕΞ ΚΟΝΤΙΝΟ

ΣΤΟ ΦΟΥΡΝΟ




Αφήνουμε το φαγητό να σταθεί για 10΄ και σερβίρουμε.


 ΠΙΑΤΟ

 ΠΟΛΥ ΚΟΝΤΙΝΟ










1 σχόλιο:

  1. Ευχαριστώ πολύ για τους γίγαντες. Ήταν εξαιρετικοί. Αν και εγώ θα διάλεγα το Χατζηχρήστο ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή