Κυριακή 24 Μαΐου 2015

Συκαλάκι γλυκό του κουταλιού …

Θ' αλλάζουν μήνες κι εποχές και τις λιακάδες οι βροχές θ’ ακολουθάνε
Κάποιοι συνειδητοποιούν το χρόνο που περνάει αφαιρώντας καθημερινά ένα φύλλο απ’ το ημερολόγιο. Άλλοι βλέποντας ρυτίδες κι άσπρες τρίχες να αυξάνονται ανησυχητικά, κι άλλοι το αδιάκοπο μπρα ντε φερ του ήλιου με τα σύννεφα και τη βροχή και την αέναη μάχη της μέρας με τη νύχτα.
Εγώ πάλι, καταλαβαίνω πώς περνάει ο χρόνος από τα βαζάκια με τις μαρμελάδες και τα γλυκά του κουταλιού που αδειάζουν, δηλώνοντας ότι ήρθε πάλι ο καιρός να αντικατασταθούν από καινούρια σοδειά.
Δε σκέφτομαι ότι μεγάλωσα κι άλλο, ότι φορτώθηκα στην πλάτη μου ακόμα ένα χρόνο και άλλα μελαγχολικά.
Προτιμώ να σκέφτομαι ότι ξανάρθε η εποχή για συκαλάκι, έδεσε και το καρυδάκι, ίσα-ίσα μ’ έφεραν τα τελευταία βάζα τους. Κι από  κοντά ανασκουμπώνομαι για μπόλικη μαρμελάδα φράουλα, και κεράσι και …


Συκαλάκι γλυκό


ΠΙΑΤΑΚΙ ΚΟΝΤΙΝΟ
 



υλικά:
700 γρ. σύκα
1 κιλό ζάχαρη
4 φλυτζάνια νερό
χυμός από μισό λεμόνι
αρμπαρόριζα (προαιρετικά)
γαρύφαλλα (προαιρετικά)




Διαλέγουμε άγριες συκιές, που βρίσκονται συνήθως στις άκρες των δρόμων.



ΠΟΛΛΑ
 

 ΣΥΚΙΑ



Μαζεύουμε συκαλάκια όσο μπορούμε στο ίδιο μέγεθος, φορώντας γάντια για να αποφύγουμε τον ερεθισμό του δέρματος από το γάλα της συκιάς.



ΕΝΑ 

ΤΑ ΣΥΚΑ



Κόβουμε τη σκληρή άκρη από το κοτσανάκι των σύκων και τα πλένουμε πολύ καλά.


ΑΚΡΗ

ΚΑΘΑΡΑ



Με καρφί ή μικρό μαχαίρι  ανοίγουμε μια μικρή τρύπα στο κέντρο της κάτω πλευράς και τρυπάμε τα σύκα με οδοντογλυφίδα ή καλαμάκι για σουβλάκι διαγώνια σε 2-3 μεριές.


ΒΑΣΗ



Τα βάζουμε σε λεκάνη με νερό, τα καλύπτουμε με πιάτο και βάζουμε επάνω του κάτι βαρύ για να τα κρατάει βυθισμένα στο νερό. Τα αφήνουμε αρκετές ώρες, αλλάζοντας το νερό 3-4 φορές για να ξεπικρίσει το συκαλάκι.


ΣΤΟ ΝΕΡΟ


ΣΥΚΑ




Βράζουμε τα σύκα σε άφθονο νερό μέχρι να τρυπιούνται (χρειάζονται περίπου 5΄-7΄). 

Τα στραγγίζουμε, τα ξεπλένουμε καλά και τα ξαναβάζουμε σε λεκάνη με κρύο νερό. Δοκιμάζουμε ένα συκαλάκι για να δούμε αν ξεπίκρισε και, αν χρειαστεί, τα ξαναβάζουμε σε νερό που το αλλάζουμε 2-3 φορές.   

Πιέζουμε, προσεκτικά για να μη σπάσει, το κάθε σύκο για να βγάλει το νερό που έχει κρατήσει.


ΣΤΥΜΜΕΝΑ

ΠΡΩΤΟ ΒΡΑΣΙΜΟ



Βάζουμε το νερό και τη ζάχαρη να βράσουν.



ΣΙΡΟΠΙ ΑΡΧΗ ΚΟΝΤΙΝΟ

ΣΙΡΟΠΙ ΒΡΑΣΙΜΟ



Ρίχνουμε στην κατσαρόλα τα σύκα. Βράζουμε για 10΄-15΄ προσθέτοντας λίγο πριν από το τέλος την αρμπαρόριζα και το χυμό του λεμονιού.


ΓΙΑ ΒΡΑΣΙΜΟ ΑΝΩΘΕΝ

ΣΙΡΟΠΙ



Αφήνουμε το γλυκό να μείνει στο σιρόπι αρκετές ώρες ή και μια ολόκληρη νύχτα. Την επομένη, αν έχει βγάλει νερά, το ξαναβράζουμε για λίγο μέχρι να δέσει το σιρόπι.



ΣΥΚΑΛΑΚΙ


ΚΟΥΤΑΛΙΟΥ
 



Αν τα σύκα πιουν αρκετό σιρόπι και δε φτάνει για να τα καλύψει όλα μέσα στα βάζα, φτιάχνουμε ξεχωριστά λίγο σιρόπι ακόμη, το ρίχνουμε στην κατσαρόλα και αφήνουμε να πάρουν μία τελευταία βράση. 

Ακόμη, μπορούμε να ξεχωρίσουμε τα σύκα που περισσεύουν, να τα αφήσουμε στον ήλιο να στεγνώσουν αρκετά και να έχουμε ένα αυτοσχέδιο φρουί γλασσέ σύκο.
Βάζουμε το γλυκό σε αποστειρωμένα βάζα.








Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου