Παρασκευή 29 Μαΐου 2015

Κασερόπιτα …

… Κόλαση, πόρωση και άλλα παρόμοια δηλωτικά του ενθουσιασμού της νέας γενιάς υποδέχτηκαν την κασερόπιτα μόλις ξεμύτισε από το φούρνο.
Το ήξερα ότι είναι από τις καλύτερες πίτες αλλά, θες που είχα καιρό να τους τη φτιάξω, θες οι ευτυχείς συγκυρίες, σήμερα κόλαζε από βουδιστή μέχρι αγιορείτη μοναχό.
Είχαν καιρό που τρώγονταν να φάνε μια κασερόπιτα πατέρας και κόρη, αλλά τους έβαλα στον πάγο λόγω λιπαρών και δεικτών χοληστερίνης του τελευταίου τσεκάπ.
Σήμερα όμως, τους έκανα το χατήρι. Δε βαριέσαι, σκέφτηκα, και με τα πέντε φυλακή και με τα πεντακόσια. Εξάλλου, φασολάκια ελαφριά θα συνοδέψει.
Κι ύστερα ξανασκέφτηκα μάζευε κι ας είν’ και ρώγες και περιόρισα όσο μπόρεσα τα λιπαρά της, ευτυχώς χωρίς γευστικές συνέπειες. Και ιδού …


Κασερόπιτα 



υλικά:
300 γρ. ημίσκληρο τυρί (με 10-14% λιπαρά)
100 γρ. ρεγκάτο με χαμηλά λιπαρά
100 γρ. ανθότυρο
100 ml άπαχο γάλα
2 κουταλιές cottage cheese

3 αυγά
300 ml άπαχο γάλα 

6 χωριάτικα φύλλα για πίτα






Τρίβουμε ημίσκληρο, ρεγκάτο και ανθότυρο στο χοντρό τρίφτη και τα ανακατεύουμε με το γάλα και το cottage. 

Ρίχνουμε πιπέρι και, αν θέλουμε, λίγο αλάτι. 

Χωρίζουμε το μείγμα στα έξι.

Απλώνουμε πάνω στον πάγκο ένα φύλλο και απλώνουμε το 1/6 από το μείγμα των τυριών σε όλη σχεδόν την επιφάνειά του. 

Διπλώνουμε το φύλλο σε πιέτες ξεκινώντας από τη μακριά πλευρά του.


  



Λαδώνουμε ένα ταψί και βάζουμε στο κέντρο το φύλλο κυκλικά, σχηματίζοντας ένα σαλιγκάρι. 

Με τον ίδιο τρόπο αλείφουμε και τυλίγουμε και τα υπόλοιπα φύλλα, βάζοντας το κάθε ένα εκεί που τελειώνει το προηγούμενο, μέχρι να γεμίσει όλο το ταψί.



 



Χτυπάμε τα αυγά με το γάλα, περιχύνουμε την κασερόπιτα και την αφήνουμε τουλάχιστον 45΄, για να απορροφήσει το μείγμα των αυγών και να φουσκώσει.



   



Ψήνουμε την πίτα σε προθερμασμένο φούρνο, στους 190 βαθμούς κελσίου, για 45΄ περίπου. 

Στα μισά του ψησίματος στρίβουμε το ταψί τα μπρος πίσω, για να ψηθεί ομοιόμορφα η πίτα.






Ξεφουρνίζουμε, αφήνουμε την πίτα να σταθεί για 10΄.

Σερβίρουμε.










Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου