Παρασκευή 15 Μαΐου 2015

Νιόκι με μπρόκολο ω γκρατέν …

… Μπουσισμός. Πώς λέμε βουδισμός; Καμμία σχέση. Γιατί ο βουδισμός στηρίχτηκε στη φιλοσοφία του πεφωτισμένου Βούδα, ενώ ο μπουσισμός συμπυκνώνει όλες τις κοτσάνες, που δεν είναι και λίγες, τις οποίες ξεστόμισε ο τέως President. Κι ήταν και δυο, τρομάρα τους -πατήρ, υιός και μονίμως απόν το πνεύμα.
Από τις διασημότερες και ιστορικότητες, η περί του μπρόκολου ομιλία. Θα μου πεις, το μπρόκολο έχει στενή σχέση με τις κοτσάνες. Κι ας μην το μαγειρεύουμε συνήθως το κοτσάνι του – πάντως όταν ξαναβρώ καλό μπρόκολο, θα σου φτιάξω μια συνταγή του Jamie Oliver που το αξιοποιεί πλήρως.
Είπε, λοιπόν, ο σοφός γέρος του βουνού και αμετανόητος λάτρης του φαστ φουντ:


bush



Και την επόμενη μέρα, πουρνό-πουρνό, οι εξαγριωμένοι παραγωγοί άδειασαν τόνους μπρόκολο έξω απ’ το Λευκό Οίκο, μαζί με δεκάδες συνταγές γραμμένες σε πράσινο χαρτί. Η Μπάρμπαρα τους καλοδέχτηκε και, σε μια απόπειρα να συμμαζέψει τα ασυμμάζευτα, υποσχέθηκε να το μαγειρέψει και να το φάει παντοιοτρόπως.



U90114029


Εμείς, πάντως, φτιάξαμε …


Νιόκι ω γκρατέν με μπρόκολο


ΠΙΑΤΟ ΠΛΑΪ
 


υλικά:
400 γρ. μπρόκολο (χωρίς τα χοντρά κοτσάνια)
50 γρ. μαργαρίνη
50 γρ. αλεύρι
400 ml γάλα
1 κουτ. γλ. μουστάρδα
μοσχοκάρυδο
τριμμένη γραβιέρα
50 γρ. τριμμένη φρυγανιά
θυμάρι

500 γρ. νιόκι (πατάτας)





Κόβουμε το μπρόκολο σε μπουκετάκια και το ζεματάμε σε νερό που βράζει για 4΄-5΄. Το στραγγίζουμε και το ξεπλένουμε με κρύο νερό. 

Λιώνουμε σε κατσαρολάκι τη μαργαρίνη, ρίχνουμε το αλεύρι, τα καβουρντίζουμε μαζί για λίγο και ρίχνουμε το γάλα. Ανακατεύουμε μέχρι να έχουμε μια παχύρρευστη μπεσαμέλ.



ΜΠΡΟΚΟΛΟ

ΜΠΕΣΑΜΕΛ



Αλατοπιπερώνουμε, αρωματίζουμε με μοσχοκάρυδο, προσθέτουμε τη μουστάρδα και ανακατεύουμε ξανά πολύ καλά. 

Αποσύρουμε από τη φωτιά και ρίχνουμε τη γραβιέρα, κρατώντας λίγη για το πασπάλισμα του φαγητού. Ρίχνουμε και το μπρόκολο στη μπεσαμέλ και ανακατεύουμε απαλά.



ΜΟΥΣΤΑΡΔΑ

ΜΕ ΤΟ ΜΠΡΟΚΟΛΟ



Βράζουμε τα νιόκι σύμφωνα με τις οδηγίες στη συσκευασία και τα βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα σε λαδωμένο πυρέξ. 

Τα περιχύνουμε με τη μπεσαμέλ και πασπαλίζουμε με λίγη γραβιέρα. 

Ανακατεύουμε την τριμμένη φρυγανιά με το θυμάρι και 2 κουταλιές λάδι και τη σκορπίζουμε πάνω από το τυρί.



 ΑΝΑΜΙΞΗ

ΜΕ ΦΡΥΓΑΝΙΑ



Πασπαλίζουμε ξανά με λίγη γραβιέρα. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 190 βαθμούς κελσίου, για 20΄περίπου. Αν χρειαστεί, χρησιμοποιούμε το γκριλ για να κάνει τραγανή κρούστα το φαγητό.



ΓΙΑ ΨΗΣΙΜΟ

ΕΤΟΙΜΑ



Αφήνουμε το φαγητό να σταθεί για 10΄ και σερβίρουμε.


ΣΕΡΒΙΡΟΥΜΕ

 
ΕΠΙΦΑΝΕΙΑ


 
ΠΙΑΤΟ ΠΛΑΪ


ΠΙΑΤΟ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΑ










Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου