Τετάρτη 27 Μαΐου 2015

Σπαράγγια τυλιγμένα σε κανταΐφι …

… Ισοδύναμα, εναλλακτικές, plan A και plan B, δεν έχουν μόνο οι οικονομολόγοι και οι τρόικες. Έχουν και οι συνταγές. Που είναι, ή μπορούν να γίνουν, ευέλικτες. Για λόγους οικονομικούς, διατροφικούς, προσωπικούς, ιδεολογικούς και πάει λέγοντας. Κατά το μάγουλο και το μπάτσο.
Πάρε παράδειγμα αυτή την τόσο ιδιαίτερη συνταγή ορεκτικού. Έχει μια εναλλακτική για τον καθένα.
Δε βρίσκεις φρέσκα σπαράγγια ή δεν θέλεις/μπορείς/ ξέρεις να τα βράσεις; Παίρνεις έτοιμα στο βαζάκι ή τα χρησιμοποιείς ωμά. Σου πέφτει βαρύς ο παστουρμάς κι ακριβό το προσιούτο; Βάζεις μπέικον. Σου πέφτει λαϊκό το μπέικον και είσαι μερακλής; Πάρε παστουρμά να το φχαριστηθείς.
Και το άσπρο τυρί; Λιπαρό κι ακριβό το μανούρι; Μ’ ένα ελαφρύ και οικονομικό ανθότυρο είσαι μια χαρά. Και το κίτρινο; Θέλεις γραβιέρα, που να κρατάει λίγο και ν’ αρμυρίζει, ή ημίσκληρο, που λιώνει κι έχει και λιγότερα λιπαρά;
Και στο ψήσιμο; Θέλεις τα περιχύνεις με βούτυρο, θέλεις με μαργαρίνη. Θέλεις στην κούνια, Χάιδω μ’ βάλε με, θέλεις στη σαρμανίτσα.
Ακόμη και για το κατεξοχήν υλικό της συνταγής, το κανταΐφι, υπάρχει εναλλακτική – αν και τη θεωρώ περιττή. Μπορείς να βάλεις φύλλο κρούστας, αλλά θα χάσεις μεγάλο κομμάτι της εντυπωσιακής της εμφάνισης. Ιδού, λοιπόν, διαλέγετε και παίρνετε …


Σπαράγγια τυλιγμένα σε κανταΐφι



ΑΝΩΘΕΝ 


υλικά:
1 ματσάκι σπαράγγια (φρέσκα ή από βάζο)
μπέικον, προσιούτο ή παστουρμάς
ανθότυρο ή μανούρι
γραβιέρα ή ημίσκληρο ή ρεγκάτο
βούτυρο ή μαργαρίνη

φύλλο κανταΐφι





Ανοίγουμε το κανταΐφι και το ξαίνουμε πολύ καλά για να ξεχωρίσουν οι ίνες του και ν’ αφρατέψει.


ΞΑΣΙΜΟ ΚΟΝΤΙΝΟ

ΑΦΡΑΤΟ



Τρίβουμε το κίτρινο τυρί στο χοντρό τρίφτη. Κάνουμε το ίδιο και με το άσπρο. Φτιάχνουμε με κανταΐφι μια λωρίδα πάνω στον πάγκο μας. Ρίχνουμε πάνω στο κανταΐφι κίτρινο τυρί κι ύστερα άσπρο.



ΛΩΡΙΔΕΣ

ΛΩΡΙΔΑ ΚΟΝΤΙΝΟ



Κόβουμε ένα σπαράγγι στη μέση και τυλίγουμε και τα δυο κομμάτια του με μια λωρίδα από το αλλαντικό που επιλέξαμε. Βάζουμε στην άκρη της λωρίδας τα σπαράγγια και τυλίγουμε ρολό, αφήνοντας τις άκρες των σπαραγγιών να προεξέχουν.



ΜΠΕΪΚΟΝ

ΜΕ ΤΟ ΜΠΕΪΚΟΝ

ΤΥΛΙΓΜΑ




Με τον ίδιο τρόπο φτιάχνουμε και τα υπόλοιπα ρολά. Τα βάζουμε σε λαδωμένο ταψί και τα περιχύνουμε με τη μαργαρίνη, λιωμένη και χλιαρή.



ΤΥΛΙΓΜΕΝΑ

ΓΙΑ ΨΗΣΙΜΟ




Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς κελσίου, για 25΄-30΄, ή μέχρι να χρυσίσει το κανταΐφι. 



ΨΗΜΜΕΝΑ

ΨΗΜΜΕΝΑ ΚΟΝΤΙΝΟ



Απολαμβάνουμε τα ρολά ζεστά και τραγανά.



ΔΙΣΚΟΣ ΚΟΝΤΙΝΟ

ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΑ

ΣΤΟ ΤΡΑΠΕΖΙ

ΦΛΟΥ









Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου