Τετάρτη 11 Δεκεμβρίου 2013

Χριστουγεννιάτικο τσουρέκι από τη Ρουμανία …

... Κοζονάκ.
Όπως λέμε μουλατσάκ;
Ό
πως λέμε πατατράκ;
Ό
πως λέμε αρμανιάκ;
Ουδεμία σχέσις πλην της προφανούς ρίμας. Γιατί το ένα είναι έθιμο, το άλλο παταγώδης αποτυχία και το τρίτο περιοχή/απόσταγμα. Ενώ το Cozonac είναι παραδοσιακό χριστουγεννιάτικο γλυκό της Ρουμανίας.
Έ
να αφράτο τσουρέκι με γέμιση από σπιτική πραλίνα φουντουκιού, που βάζει κάτω πολλά αγοραστά ονομαστά και πολυδιαφημισμένα - τα οποία τα τελευταία χρόνια κρατάνε μόνο την τιμή και καθόλου τη φήμη τους ψηλά, ενώ ποιοτικά και γευστικά έχουν πάρει την κάτω βόλτα και τον κάτω περίπατο.
Αν ακολουθήσεις πιστά τις οδηγίες και φτιάξεις το cozonac, θα έχεις μια μεγαλειώδη επιτυχία. Κι αν θες και μπορείς, το συνοδεύεις και μ’ ένα αρμανιάκ … ή κονιάκ … ή, σε έσχατη ανάγκη, μ’ ένα νουλάκ …



Cozonac από τη Ρουμανία
(παραδοσιακό χριστουγεννιάτικο τσουρέκι)




ΚΟΜΜΕΝΟ



υλικά:
Για τη ζύμη:
650 γρ. αλεύρι
2 αυγά σε θερμοκρασία δωματίου
130 γρ. ζάχαρη
30 γρ. κονιάκ ή ρούμι
25 γρ. νωπή μαγιά
90 γρ. ηλιέλαιο
2 πρέζες αλάτι
160 γρ. γάλα σε θερμοκρασία δωματίου


Για τη γέμιση:
150 γρ. φουντούκια
13 γρ. κακάο
120 γρ. ζάχαρη
70 γρ. γάλα




Διαλύουμε τη μαγιά σε 50 γρ. από το γάλα μαζί με μια κουταλιά από τη ζάχαρη. 

Ανοίγουμε μια λακουβίτσα στο αλεύρι και ρίχνουμε το μείγμα της μαγιάς, τα αυγά  ελαφρά χτυπημένα, το αλάτι, την υπόλοιπη ζάχαρη και το κονιάκ/ρούμι. 

Ζυμώνουμε προσθέτοντας και το υπόλοιπο γάλα. 

Συνεχίζουμε το ζύμωμα ενσωματώνοντας το ηλιέλαιο, μέχρι να έχουμε μια μαλακή εύπλαστη ζύμη, προσθέτοντας αν χρειαστεί λίγο γάλα ακόμη. 

Σκεπάζουμε τη ζύμη και την αφήνουμε να ανέβει για 2 ώρες και 30΄.



 
ΖΥΜΗ       ΖΥΜΗ ΦΟΥΣΚΩΜΕΝΗ



Για τη γέμιση αλέθουμε τα φουντούκια μαζί με τη ζάχαρη και προσθέτουμε το κακάο και το γάλα. 

Βάζουμε το μείγμα σε κατσαρολάκι και το σιγοβράζουμε μέχρι να πάψει να είναι ρευστό.

 Το αφήνουμε να κρυώσει.



ΦΟΥΝΤΟΥΚΙΑ
       ΓΕΜΙΣΗ



Χωρίζουμε τη ζύμη σε 3 κομμάτια και ανοίγουμε το κάθε κομμάτι σε μακρόστενη λωρίδα διαστάσεων 38x16 εκ.



ΚΟΜΜΑΤΙΑ ΖΥΜΗΣ
        ΛΩΡΙΔΑ



Μοιράζουμε τη γέμιση ομοιόμορφα στις 3 λωρίδες της ζύμης και τυλίγουμε ρολό.
 


ΓΕΜΙΣΜΑ
        ΤΥΛΙΓΜΑ ΚΟΝΤΙΝΟ



Πλέκουμε κοτσίδα με τις λωρίδες της ζύμης …



ΕΤΟΙΜΕΣ ΛΩΡΙΔΕΣ
   
   ΠΛΕΞΙΜΟ



… και τη βάζουμε σε λαδωμένη και αλευρωμένη μακρόστενη φόρμα του κέικ. 

Αφήνουμε τη ζύμη να ανέβει, μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.
 


ΠΛΕΓΜΕΝΟ 2
       ΣΤΗ ΦΟΡΜΑ ΦΟΥΣΚΩΜΕΝΟ



Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 175 βαθμούς κελσίου, για 45΄ περίπου. 

Πριν το σερβίρουμε πασπαλίζουμε το γλυκό με ζάχαρη άχνη.




ΨΗΜΜΕΝΟ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΑ
       ΑΝΩΘΕΝ
ΦΕΤΑ ΦΛΟΥ









Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου