Δευτέρα 2 Δεκεμβρίου 2013

Πάστα φλώρα …

… Κλασσική, παραδοσιακή, γεμάτη μαρμελάδα σαν την Αρώνη στην τρελλοοικογένεια. Η πάστα φλώρα ήταν το πρώτο πράγμα που έφτιαξα, παιδί στα 14 κλέψανε τη χαρά μου μικρό παιδί. Μ’ αυτή τη συνταγή της Χρύσας Παραδείση ξεκίνησα τη μαγειρική μου οδύσσεια.
Αυτή τη συνταγή αναζήτησα και σήμερα που πεθύμησα πάστα φλώρα.
Γιατί την ήθελα απλή, χωρίς νεωτερισμούς, φρου-φρου κι αρώματα. Με τη ζύμη της την εύθρυπτη και τη μια κουταλιά κονιάκ να την αρωματίζει διακριτικά και παιχνιδιάρικα, με μπόλικη μαρμελάδα από πάνω, εμπλουτισμένη υποχρεωτικά με κόντιτα.
Καθόσον εμείς οι παλαιοί έτσι την ξέρουμε την πάστα φλώρα. Με μπόλικα κόντιτα, μαρμελάδα και μερικές φορές με καρύδια.
Όπως εξακολουθεί να την κάνει η Κιβωτός των γεύσεων  στα Γρεβενά και γίνεται ανάρπαστη – αν δεν πας πρωί-πρωί, θα βρεις τα ψίχουλα που μείναν στο ταψί …



Πάστα φλώρα




υλικά:
240 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
150 γρ. μαργαρίνη
100 γρ. ζάχαρη
1 αυγό και 1 κροκάδι
1 κουταλιά σούπας κονιάκ
μαρμελάδα
κόντιτα ή ψιλοκομμένα φρουί-γλασσέ






Ανακατεύουμε το αλεύρι με τη ζάχαρη, ρίχνουμε τη μαργαρίνη σε κομμάτια και δουλεύουμε το μείγμα με τις άκρες των δαχτύλων μέχρι να μοιάζει με ψίχουλα. 

Χτυπάμε τα αυγά, προσθέτουμε το κονιάκ και τα αδειάζουμε στο μείγμα του αλεύρου. 

Δουλεύουμε τη ζύμη ελαφρά μέχρι να ομογενοποιηθεί.



ΨΙΧΟΥΛΑ
     ΜΕ ΑΥΓΑ    ΖΥΜΗ



Στρώνουμε τα 2/3 της ζύμης σε βουτυρωμένη, ορθογώνια φόρμα διαστάσεων 10x32 εκ. ή σε αντίστοιχης χωρητικότητας ταρτιέρα, φροντίζοντας να σηκώσουμε λίγο τη ζύμη και στα τοιχώματα της φόρμας.

Ανακατεύουμε τη μαρμελάδα με τα κόντιτα και την απλώνουμε ομοιόμορφα πάνω στη ζύμη. 

Πλάθουμε κορδόνια με την υπόλοιπη ζύμη και τα βάζουμε χιαστί πάνω στη μαρμελάδα φτιάχνοντας ένα καφασωτό.



ΣΤΡΩΣΙΜΟ ΚΟΝΤΙΝΟ
       ΔΙΚΤΥΩΤΟ 



Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς κελσίου, για 35΄-40΄. 

Όταν κρυώσει, μπορούμε να την πασπαλίσουμε με ζάχαρη άχνη.



ETOIMH
      ΣΤΟ ΠΙΑΤΟ










Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου