Δευτέρα 9 Δεκεμβρίου 2013

Σαλάτα με ψητή κολοκύθα και ρόκα …

… Λάβετε θέσεις οι εορτάζοντες. Από τα τέλη Νοεμβρίου άρχισε η περίοδος των απανωτών ονομαστικών εορτών.
Κατερίνες, Αντρέηδες, Βαρβάρες, Σάββες και Νικολάδες,
Άννες, Σπύροι κι Ελευθερίες, όλοι στριμώχνονται ο ένας μετά τον άλλον για να δεχτούν ευχές επί τη ονομαστική τους εορτή. Κι ύστερα ένα διάλειμμα ολίγων ημερών, για νά ’ρθουν Αναστασίες κι Ευγενίες και Χρήστοι και Χρυσούλες κι ο Μανώλης με τα λόγια …

Λάβετε θέσεις κι οι νοικοκυρές, άρατε ταψιά, τεντζερέδια και τας πύλας της κουζίνας, γιατί ήρθαν και φέτος οι γιορτές και το κατιτίς τους το θέλουν. Στα μέτρα της κρίσης και του καθενός, αλλά ένα κατιτίς χρειάζεται. Φτωχός-φτωχός αλλά κουβαρντάς φτωχός που έλεγε κι η ταλαίπωρη η Βέτα.

Δεν ξέρω αν οι Έλληνες κάνουν ακόμη Χριστούγεννα στη Βιέννη και Πρωτοχρονιά στο Παρίσι.
Όλοι ακούσαμε για τις όχι πολύ μακρινές εποχές που στα πρακτορεία ταξειδίων δινόταν μάχες για μια θέση στα γκρουπ για τας Ευρώπας, όπου συναντούσες, λέει, περισσότερους Έλληνες απ’ όσους έβρισκες εδώ.
Γνώμη δεν έχω επ’ αυτού γιατί για μένα ισχύει το ‘Χριστούγεννα στο σπίτι σου και Πάσχα όπου λάχει ’. Ελάχιστες φορές εγκατέλειψα την καλύβην μου Χριστουγεννιάτικα κι αυτές ήταν για να επισκεφθώ την πατρώα καλύβην του ετέρου. Και με την ευκαιρία να δω την
Ονειρούπολη και κυρίως το έθιμο των Αράπηδων, που τό ’χα καημό τόσα χρόνια.

Ό
πως φαίνεται όμως, ό,τι γυρίσαμε ήταν αυτό, δεν έχει άλλο. Τις μακρινές τις θάλασσες μη συλλογιέσαι. Κι αφού δεν πάει ο Μωάμεθ στο βουνό, θα φέρω το βουνό εδώ. 
Κοσμοπολίτικα Χριστούγεννα θα κάνουμε φέτος, έστω και στην κουζίνα. Δε θα μας λείψουν
μελομακάρονα, κουραμπιέδες και κορμοί. Φέτος όμως θα εμπλουτίσουμε το μενού των ημερών και με χριστουγεννιάτικες συνταγές απ’ όλο τον κόσμο. Θα γέψεις cozonac απ’ τη Ρουμανία και χριστουγεννιάτικες κρέπες απ’ τη Χιλή, παραδοσιακή σκωτσέζικη πουτίγκα, πιτάκια με καμαμπέρ και σως από κράνα, μια παλιομοδίτικη αστική σαλάτα με γαρίδες και φασολάκια που έκανε θραύση στα καλέσματα της Μαρίκας, μια βελούδινη μους σοκολάτας, μια πρωτότυπη παντζαροσαλάτα με φέτα ένα ιταλικό γλυκό όλο καραμέλα κι ό,τι άλλο μας προκύψει στην πορεία. Όλα μια πολυεθνική σαλάτα, νόστιμη κι εντυπωσιακή σαν κι αυτή …



Σαλάτα με ψητή κολοκύθα και ρόκα




υλικά:
1 μέτρια κολοκύθα (κατά προτίμηση μακρόστενη)
μυρωδικά της αρεσκείας μας (θυμάρι, φασκόμηλο)
μοτσαρέλα
τρυφερά φύλλα ρόκας (ή άλλη πρασινάδα)
ξύσμα λεμονιού
βαλσαμικό ξύδι
τριμμένη γραβιέρα ή παρμεζάνα






Σαπουνίζουμε την κολοκύθα και την κόβουμε κάθετα στη μέση.

 Αφαιρούμε τους σπόρους και τις ίνες που τους περιβάλλουν και κόβουμε την κολοκύθα σε φέτες. 

Τις βάζουμε σε αντικολλητικό ταψάκι, αλατοπιπερώνουμε, ραντίζουμε με λάδι και αρωματίζουμε με τα μυρωδικά. 

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς κελσίου, για 20΄-25΄, ή μέχρι να μαλακώσει και να πάρει χρώμα η κολοκύθα. 

Βάζουμε σε μεγάλο πιάτο 4 κομμάτια κολοκύθας χιαστί, σα να φτιάχνουμε ένα τετράγωνο για τρίλιζα.

 Πασπαλίζουμε με μια κουταλιά γραβιέρα, βάζουμε από πάνω μια μπάλα μοτσαρέλα, χαραγμένη σταυρωτά και ανοιγμένη και πασπαλίζουμε με λίγη γραβιέρα ακόμη.



ΒΑΣΗ
       ΚΟΛΟΚΥΘΑ ΚΑΙ ΜΟΤΣΑΡΕΛΑ  



Σε μπωλ αλατοπιπερώνουμε τη ρόκα, ραντίζουμε με ελαιόλαδο, αρωματίζουμε με το ξύσμα και ανακατεύουμε απαλά με τα χέρια.

 Βάζουμε τη ρόκα πάνω από τη μοτσαρέλα και ραντίζουμε με βαλσαμικό ξύδι. 

Τρίβουμε από πάνω λίγη γραβιέρα και σερβίρουμε.



 
ΚΑΙ ΡΟΚΑ        ΑΝΩΘΕΝ



Είναι μια ζεστή σαλάτα τόσο χορταστική, που μπορεί να φαγωθεί και ως ελαφρύ γεύμα. Για πιο έντονη γεύση μπορούμε πριν ψήσουμε την κολοκύθα να της ρίξουμε 2 σκελίδες σκόρδο σε φετάκια και 1 καυτερή πιπεριά.









Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου