... Αυτό δεν είναι καύσωνας, αυτό δεν είναι ζέστη. Πάντα μας σκεφτόμουν τους ανθρώπους σαν τσιμπούρια της γης και μου φαίνεται ότι ήρθε η ώρα να ξυστεί. Κι εγώ στη θέση της το ίδιο θά 'κανα, αλλά μέχρι τότε προσπαθώ να επιβιώσω.
Να μαγειρέψεις αδύνατον, να κοιμηθείς το ίδιο, να κυκλοφορήσεις; ούτε τη νύχτα σαν τους χαμόρακες, 35 βαθμούς είχε στη βεράντα χτες στις 9.30 το βράδυ.
Ας είν' καλά ο Guardian που έψαξε πώς δροσίζονται παραδοσιακά και γαστρονομικά κάποιες χώρες. Κι αν στην Ελλάδα αναλογεί ο φραπές, που δε μου λύνει τα χέρια ιδιαίτερα, διάβασα και θάμαξα για τα γερμανικά Spaghettieis, παγωτό που του δίνουν τη μορφή Spätzle με το σιρόπι φράουλας μεταμφιεσμένο σε σάλτσα ντομάτα και τη λευκή σοκολάτα να κάνει την παρμεζάνα.
Και για το πολωνικό Chłodnik, μια δροσερή και δροσιστική παντζαρόσουπα που θα φτιάξω αμέσως κι ας μη μοιάσει με την ιλουστρασιόν εκδοχή της.
Θα είναι πτωχή πλην τίμια ...
Κρύα παντζαρόσουπα Chłodnik από την Πολωνία
υλικά:
4-5 παντζάρια (1 συσκευασία έτοιμα βρασμένα)
1 αγγούρι
2 κούπες γιαούρτι (2 κεσεδάκια)
2 κούπες κεφίρ
3-4 φρέσκα κρεμμυδάκια
4-5 ραπανάκια
1 ματσάκι άνηθος
χυμός από μισό λεμόνι
2 βραστά αυγά
Η σούπα γίνεται με βολβούς παντζαριών που βράζουν σε ζωμό, αφού κοπούν σε κυβάκια. Μόλις μαλακώσουν λίγο, ρίχνουν και τα παντζαρόφυλλα ψιλοκομμένα. Όταν κρυώσουν, προσθέτουν όλα τα υπόλοιπα υλικά και βάζουν τη σούπα στο ψυγείο για 3-4 ώρες.
Για το καλοκαίρι υπάρχει και η απλουστευμένη εκδοχή με τα προβρασμένα παντζάρια.
Εγώ έφτιαξα τη μισή δόση λόγω μειωμένης πελατείας.
Τρίβουμε τα παντζάρια στο χοντρό τρίφτη και τα βάζουμε σε μεγάλη σουπιέρα.
Ρίχνουμε το χυμό λεμονιού.
Τρίβουμε το αγγουράκι (ή το κόβουμε σε κυβάκια) και το προσθέτουμε κι αυτό.
Ανακατεύουμε, ρίχνουμε τα ραπανάκια σε διάφανες ροδέλες - εγώ δε βρήκα κι έμεινα με την όρεξη.
Τα κρεμμυδάκια σε ροδέλες.
Και μπόλικο άνηθο (κρατάμε λίγο για διακόσμηση).
Αλατοπιπερώνουμε.
Ρίχνουμε το γιαούρτι
και το κεφίρ.
Ανακατεύουμε καλά.
Δοκιμάζουμε και αρτύνουμε ανάλογα.
Καλύπτουμε με μεμβράνη φαγητού κι αφήνουμε τη σουπιέρα στο ψυγείο για 3-4 ώρες.
Βράζουμε 2 αυγά και τα κόβουμε σε τέταρτα.
Μοιράζουμε τα παντζάρια σε πιάτα.
Βάζουμε 1/4 αυγού στο κέντρο κάθε πιάτου.
Διακοσμούμε με λίγο άνηθο ακόμη και, αν θέλουμε, μια γραμμή από κεφίρ.
Σερβίρουμε.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου