Σάββατο 19 Ιουλίου 2025

Τουρλού με μαζώματα λαχανικών ...

 ... Ούτε καν με ό,τι υπάρχει στο ψυγείο, που λένε και τα περιοδικά μαγειρικής. Γιατί στο ψυγείο υπάρχουν μόνο οι Benlysta, που δεσπόζουν στα ράφια του και στη ζωή μου ποιος ξέρει για πόσο. Τι τα ήθελα τα κολοκυθάκια και τις μελιτζάνες από τη λαϊκή, θα μου πεις και θά 'χεις βουνό το δίκιο μανταμίτσα μου χρυσή. Αλλά τα ζήλεψα. Άνθρωπος είμαι, παρασύρθηκα. Και τι να τα κάνω τώρα, ούτε έχω ούτε αντέχω. 
Προς τουρλού τα βλέπω να πηγαίνουν, αυτοσχέδιο και με ό,τι υπάρχει στην κατάψυξη. Παναπεί κρεμμύδια, καρότα, μαϊντανός, πελτές και κάτι γωνίες αλλαντικών από όταν έφτιαχνα πιλάφι με ρεβύθια ή πατάτες γιαχνί. Νομίζω ότι έχω και μια ξεχασμένη ντομάτα, πατάτες γιοκ, αλλά δε βαριέσαι. Καλή καρδιά και μπόλικο ψωμί για βούτες ...


Τουρλού με μαζώματα λαχανικών



υλικά:
2 μελιτζάνες
3-4 κολοκυθάκια
1 μεγάλο κρεμμύδι
1-2 καρότα
ντομάτα σε κυβάκια ή κονκασέ ή τοματοχυμός
1 κουταλιά πελτές
μαϊντανός ψιλοκομμένος
1 κύβος (εδώ κότας)

προαιρετικά: μπέικον ή περισσεύματα αλλαντικών




Ζεσταίνουμε 2-3 κουταλιές λάδι και σωτάρουμε τα κρεμμύδια να γυαλίσουν.

Ρίχνουμε το αλλαντικό και ανακατεύουμε να πάρουν γεύση και λίγο λίπος.





Ρίχνουμε τις μελιτζάνες σε κομμάτια ή ροδέλες.



Ανακατεύουμε και ρίχνουμε τα κολοκύθια, κομμένα αντίστοιχα.



Τα καρότα σε ροδέλες (εδώ κατεψυγμένα).

Τη ντομάτα.

Και τον πελτέ (κατεψυγμένος).



Διαλύουμε τον κύβο σε λίγο ζεστό νερό και τον προσθέτουμε.



Αλατοπιπερώνουμε κατά βούλησιν.



Ρίχνουμε λίγο νερό ακόμη, ίσα να σκεπαστούν τα λαχανικά.

Καπακώνουμε και σιγομαγειρεύουμε για 35΄- 40΄ περίπου. 



Στο 20λεπτο ελέγχουμε το νερό και προσθέτουμε το μαϊντανό.



Αν στο τέλος του μαγειρέματος το φαγητό έχει πολύ ζουμί, ξεκαπακώνουμε και δυναμώνουμε τη φωτιά ώστε να εξατμιστεί.



Κλείνουμε το μάτι και αφήνουμε την κατσαρόλα επάνω, να κρυώσει σιγά-σιγά το φαγητό και να δέσει.

Σερβίρουμε.











Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου