... Τα έδωσα τα πρωτοτόκια στην πρωτότοκη μοναχοκόρη μου, τι να την κάνω μια κακάβα φακή που με πειράζει κιόλας, έτσι λεπτοστόμαχη και φιλντισοκοκκαλένια που είμαι. Κι όταν πρέπει να τη φάω, παίρνω την έτοιμη να ξεμπελιάσω. Κι όταν δε θέλω να τη φάω ούτε αυτή και μένει στο ψυγείο, την κάνω ένα γρήγορο φακόρυζο να μη νιώθει μοναξιά ...
Φακόρυζο γρήγορο με μαζώματα
υλικά:
1,5 - 2 κούπες μαγειρεμένες φακές
3/4 - 1 κούπα ρύζι νυχάκι
1/2 κουτ. τσαγιού κάρυ
400 ml ζεστό νερό
προαιρετικά: 1 κύβος (εδώ κότας)
ψιλοκομμένος μαϊντανός
Προσαρμόζουμε τη δοσολογία ανάλογα με τα περισσεύματα που έχουμε. Εγώ είχα 1,5 κούπα φακή, πρόσθεσα 3/4 κούπας νυχάκι και το νερό σταδιακά σε 3 φάσεις (μπορεί να χρειαστεί περισσότερο).
Βάζουμε τις φακές να πάρουν βράση στη σωτέζα.
Ρίχνουμε το μισό ζεστό νερό, τον κύβο (αν θέλουμε) και το κάρυ.
Ανακατεύουμε.
Προσθέτουμε το ρύζι και αφήνουμε να πάρει βράση.
Σιγομαγειρεύουμε χωρίς να καπακώσουμε ελέγχοντας τακτικά το νερό.
Μόλις απορροφηθεί από το ρύζι, ανακατεύουμε και προσθέτουμε το υπόλοιπο.
Μόλις απορροφηθεί κι αυτό, ελέγχουμε αν το ρύζι μαλάκωσε και ρίχνουμε λίγο νερό ακόμη, αν χρειαστεί.
Λίγο πριν κλείσουμε το μάτι, ρίχνουμε το μαϊντανό και ανακατεύουμε.
Σερβίρουμε με λίγο ωμό ελαιόλαδο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου