Δευτέρα 1 Απριλίου 2024

Κέικ με ταχίνι και χυμό πορτοκαλιού ...

 ... Απ' όταν βγήκε το συγγνώμη χάθηκε το φιλότιμο κι απ' όταν βγήκε το ταχίνι αλάφρωσε η νηστεία. Παλιότερα ήταν η μοναδική εναλλακτική για το λάδι κι έσωζε τους πεινώντες τις μέρες της αλάδωτης νηστείας που είναι πολύ περισσότερες από όσες νομίζουμε.
Τώρα έχει και το μανδύα του υγιεινού παρότι οι θερμίδες και τα λιπαρά του θέλουν εξονυχιστικό έλεγχο, της υπερτροφής, άντε λίγο και της μόδας. Α
ν και δε γίνονται γάμοι τη Σαρακοστή, αυτό παντρεύτηκε με το κακάο, με το πορτοκάλι, με τη μαστίχα, με το λεμόνι,  με το χαρούπι και, αν δεν το συλλάβει κάποιος για πολυγαμία, το χαρέμι του όλο και θα μεγαλώνει ...


Κέικ με ταχίνι και χυμό πορτοκαλιού



υλικά:
200 γρ. χυμός πορτοκαλιού
20 γρ. κονιάκ ή λικέρ
250 γρ. ταχίνι
250 γρ. ζάχαρη
300 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις 
1 κουτ. γλ. μπέικιν πάουντερ
κανέλλα
ξύσμα πορτοκαλιού

μια χούφτα chocolate chips




Αναμειγνύουμε το χυμό με το ταχίνι.




Αρωματίζουμε με την κανέλλα και το ξύσμα.





Ρίχνουμε τη ζάχαρη και δουλεύουμε με τον αυγοδάρτη να διαλυθεί.





Προσθέτουμε το αλεύρι και το μπέικιν και ανακατεύουμε καλά.





Ρίχνουμε τα chocolate chips και ανακατεύουμε με σπάτουλα.

Αδειάζουμε τη ζύμη σε λαδωμένη και αλευρωμένη φόρμα της επιλογής μας (εδώ πυρίμαχο τετράγωνο ταψάκι 20x20 εκ.).





Στρώνουμε την επιφάνεια.





Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς κελσίου, για 30΄-35΄. 





Ξεφορμάρουμε και μόλις κρυώσει ελαφρά πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη.




Τρατάρουμε.










Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου