Τρίτη 31 Μαΐου 2022

Τάρτα Tatin με ανανά ...

 ... Θα κάνω τη θυσία του πατέρα, έλεγε πάντα ο θείος-Βαγγέλης, όταν κάποιο από τα παιδιά του άφηνε φαγητό στο πιάτο. Έτσι κι ο πατέρας σου, αφού εσύ λείπεις κι εγώ δεν μπορώ να φάω, θα κάνει τη θυσία να φάει μόνος του μια ολόκληρη ...

Τάρτα Tatin με ανανά



υλικά:
1 ανανάς σε ροδέλες
(
περίπου 900 -1000 γρ. καθαρισμένος)
200 γρ. ζάχαρη
60 γρ. βούτυρο ή μαργαρίνη
2 αστεροειδείς γλυκάνισοι
1 κανελλόξυλο
1-2 βανίλιες
1 πρέζα αλάτι

1 φύλλο σφολιάτα

 

 

 

 Κόβουμε το φύλλο σφολιάτας περίπου στο μέγεθος του ταψιού που θα χρησιμοποιήσουμε και την αφήνουμε στο ψυγείο μέχρι να ετοιμάσουμε την καραμέλα και τον ανανά.




 

Κόβουμε τον ανανά σε ροδέλες πάχους περίπου 1 εκ.

 
 

 


Ρίχνουμε τη ζάχαρη στο ταψάκι και το βάζουμε στο μεγάλο μάτι της κουζίνας σε μέτρια φωτιά.





Καθώς η ζάχαρη αρχίζει να λυώνει, κουνάμε προσεκτικά το ταψάκι ώστε να λυώνει ομοιόμορφα και να γίνει καραμέλα. 

Δε λυώνει ταυτόχρονα και ομοιόμορφα και σε κάποια σημεία ίσως στερεοποιηθεί αλλά θα λυώσει ξανά στο φούρνο.





Κόβουμε το βούτυρο σε κυβάκια και το προσθέτουμε στη ζάχαρη μαζί με το κανελλόξυλο, τη βανίλια, το αλάτι και το γλυκάνισο.





Βάζουμε και τις ροδέλες του ανανά. Εγώ έβαλα και λίγο ουίσκυ.

 Βράζουμε σε χαμηλή φωτιά για 6΄-8΄, γυρνώντας τακτικά τις ροδέλες του ανανά.





Αποσύρουμε το ταψάκι και αφήνουμε να κρυώσει ελαφρά.



 

 

Καλύπτουμε με το φύλλο της σφολιάτας, γυρνάμε τις άκρες της προς τα μέσα και την τρυπάμε πολλές φορές με πηρούνι.





Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 200 βαθμούς κελσίου, για 20΄-25΄. 

Ξεφουρνίζουμε και αφήνουμε την τάρτα να σταθεί για 2΄-3΄.

 




Αναποδογυρίζουμε προσεκτικά πριν προλάβει να σφίξει ξανά η καραμέλα.

 

 

 

 

Σερβίρουμε, προαιρετικά με ξύσμα λάιμ, κρέμα ή παγωτό.
Εμείς χωρίς.









2 σχόλια: