Πέμπτη 5 Μαΐου 2022

Μηλόπιτα crumble ...

 ... Κι αν δεν έφτιαξα μηλόπιτες κραμπλ. Δεκάδες μέχρι σήμερα, μπορεί και να τις έχω εκατοστήσει και να έχασα το ιωβηλαίο, δίπλα-δίπλα με τη Λίλιμπετ θα γιορτάζαμε φέτος, ας πρόσεχα να κράταγα λογιαριασμό και να μην έχανα το μέτρημα.
Μόνιμο τρατάρισμα στο σπίτι και  κέρασμα στη δουλειά, έβγαλε άπειρες υποχρεώσεις σε οικοδέσποινες, γραφεία, εργαστήρια, γιορτές, γενέθλια, φίλους και γνωστούς.
Ευτυχώς που η ζύμη της είναι πανεύκολη και το αποτέλεσμα πάντα εντυπωσιακό ...


Μηλόπιτα crumble



υλικά:
Για τη ζύμη: 

125 γρ. μαργαρίνη

100 γρ. γιαούρτι (εδώ με χαμηλά λιπαρά)
70 γρ. ηλιέλαιο
50 γρ. άχνη
350 γρ. αλεύρι
1 κοφτό κουτ.γλ. μπέικιν πάουντερ


1 βαζάκι γέμιση για μηλόπιτα 

προαιρετικά: κυδώνι γλυκό του κουταλιού




Μαλακώνουμε
ελαφρά τη μαργαρίνη στα μικροκύματα. 

 


 

 

Προσθέτουμε το ηλιέλαιο και την άχνη και ανακατεύουμε το μείγμα με πηρούνι. 

 

 


 

 

Προσθέτουμε το γιαούρτι και ανακατεύουμε ξανά.

 

 

 

 

Ρίχνουμε τα 200 γρ. αλεύρι και το μπέικιν και συνεχίζουμε το ανακάτεμα με πηρούνι. 

 

 


 


Προσθέτουμε το υπόλοιπο αλεύρι και ζυμώνουμε μέχρι να ενσωματωθεί.





Χωρίζουμε τη ζύμη σε δύο άνισα μέρη (χοντρικά σε 2/3 και 1/3).

 

 

 

 

Βάζουμε το μικρότερο κομμάτι σε σακούλα ή μεμβράνη φαγητού και το αφήνουμε στην κατάψυξη για 3-4 ώρες.





Αν θέλουμε βάζουμε και το άλλο κομμάτι ζύμης σε σακούλα φαγητού και το αφήνουμε στο ψυγείο, στη συντήρηση αυτή τη φορά, για να φτιάξουμε τη μηλόπιτα όλη μαζί και όχι σε δύο στάδια.
Μπορούμε όμως να ετοιμάσουμε τη βάση της μηλόπιτας και να την αφήσουμε στο ψυγείο.

 Απλώνουμε με το χέρι το μεγαλύτερο κομμάτι ζύμης σε ταψάκι με διάμετρο 26 εκ. σηκώνοντάς το και στα πλαϊνά τοιχώματα μέχρι τη μέση.

Καλύπτουμε τη ζύμη με μεμβράνη φαγητού και την αφήνουμε στο ψυγείο μέχρι να βγάλουμε το άλλο κομμάτι από την κατάψυξη. 

 

 

 

 

 Βγάζουμε το ταψάκι από το ψυγείο, αφαιρούμε τη μεμβράνη και απλώνουμε, αν θέλουμε να ενισχύσουμε τη γεύση, μερικές κουταλιές γλυκό κυδώνι.



 

 Βάζουμε και τα μήλα.


 

 

 

 Βγάζουμε την υπόλοιπη ζύμη από την κατάψυξη και την τρίβουμε στο χοντρό τρίφτη πάνω από τη γέμιση.

 

 

 

 

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς κελσίου, για 35΄ περίπου.

 

 

 

 

Ξεφουρνίζουμε και όταν κρυώσει ελαφρά, ξεφορμάρουμε και αφήνουμε τη μηλόπιτα να κρυώσει πάνω σε σχάρα.

 




Πασπαλίζουμε γενναιόδωρα με ζάχαρη άχνη.





Τρατάρουμε.












Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου