... Παρότι έχουμε συνηθίσει να τρώμε τις φακές μόνο σούπα, αρχίζουμε σιγά-σιγά να τις δοκιμάζουμε και σε άλλες εκδοχές. Από τις πιο ενδιαφέρουσες είναι οι σαλάτες με φακές, νόστιμες, πολύχρωμες και υγιεινές, αν μάλιστα χρησιμοποιήσουμε βρασμένες φακές είναι και γρήγορες ...
Φακές σαλάτα με αυγό ποσέ
υλικά:
1 1/3 κούπας βρασμένες φακές (εδώ από κονσέρβα)
3 κουταλιές ελαιόλαδο
1 κούπα κυβάκια καρότου
1 κούπα κυβάκια σέλερυ
1 κούπα κρεμμύδι σε κύβους
1 ματσάκι σέσκουλα
1/3 κούπας καβουρντισμένα αμύγδαλα
μαϊντανός ψιλοκομμένος
προαιρετικά:
φέτα ή /και ανθότυρο
2 αυγά ποσέ ή μελάτα
Για τη βινεγκρέτ:
3 κουταλιές χυμός λεμονιού
1 κουταλιά μουστάρδα (εδώ απαλή Dijon)
1/3 κούπας ελαιόλαδο
Για να φτιάξουμε τη βινεγκρέτ ανακατεύουμε με τον αυγοδάρτη τη μουστάρδα και το χυμό λεμονιού.
Προσθέτουμε λίγο-λίγο το λάδι δουλεύοντας πάντα με τον αυγοδάρτη μέχρι να έχουμε ένα κρεμώδες ντρέσσινγκ.
Νοστιμίζουμε με 1/2 κουτ. τσ. αλάτι και 1/4 κουτ. τσ. πιπέρι.
Βάζουμε τις φακές σε κατσαρολάκι με κρύο νερό που να τις σκεπάζει και 1 κουταλάκι αλάτι. Μόλις πάρουν βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε να βράσουν για 20΄ περίπου, να μαλακώσουν αλλά να μη λυώσουν. Τις στραγγίζουμε και τις αφήνουμε να κρυώσουν.
Εναλλακτικά χρησιμοποιούμε φακές από κονσέρβα.
Βάζουμε τις φακές σε μεγάλη σαλατιέρα.
Κόβουμε σε ομοιόμορφα κυβάκια τα κρεμμύδια, τα καρότα και το σέλερυ.
Πλένουμε τα σέσκουλα και, αν δεν είναι τρυφερά, αφαιρούμε το κεντρικό σκληρό κοτσάνι τους. Κόβουμε το κοτσάνι σε κυβάκια και τα φύλλα σε λωρίδες.
Ζεσταίνουμε το λάδι σε βαθύ τηγάνι ή σωτέζα.
Προσθέτουμε το κρεμμύδι, τα καρότα, το σέλερυ και τα κοτσάνια των σέσκουλων.
Αλατοπιπερώνουμε και μαγειρεύουμε τα λαχανικά σε μέτρια φωτιά μέχρι να μαλακώσουν (12΄-15΄).
Προσθέτουμε τα φύλλα των σέσκουλων και μαγειρεύουμε για άλλα 5΄ περίπου ή μέχρι να μαλακώσουν.
Ρίχνουμε τα σωταρισμένα λαχανικά στις φακές.
Περιχύνουμε με τη βινεγκρέτ και ανακατεύουμε καλά.
Αφήνουμε τη σαλάτα να σταθεί για 10΄ και προσθέτουμε τα αμύγδαλα χοντροκομμένα, το τυρί σε κυβάκια και το μαϊντανό.
Σερβίρουμε, ιδανικά με ένα αυγό ποσέ σε κάθε πιάτο.
Εδώ με ένα απλό μελάτο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου