Τετάρτη 18 Μαΐου 2022

Σπανάκι με κάρυ και γάλα καρύδας ...

 ... Εμείς μπορεί να αντιπαθούμε το σπανάκι και να το τρώμε μόνο σε σπανακόπιτα με σφολιάτα από το φούρνο της περιοχής ή στο καταναγκαστικό σπανακόρυζο που στοιχειώνει ακόμα τις αναμνήσεις από τη παιδική μας ηλικία, υπάρχουν όμως λαοί και κουζίνες που το αγαπάνε και δεν κουράζονται να το μαγειρεύουν.
Κι αν αναρωτηθείς ποιος μη Ινδός άνθρωπος θα έμπαινε στη διαδικασία μεσοβδόμαδα να μαγειρέψει σπανάκι με κάρυ, θα απαντήσω: Εγώ ...


Σπανάκι με κάρυ και γάλα καρύδας





υλικά:
2 μέτρια κόκκινα κρεμμύδια
1-2 κουτ. τσ. κύμινο
1-2 κουτ. τσ. σπόροι από κάρδαμο
1/2 κουτ. τσ. κουρκουμάς
1 καννελόξυλο
1 μικρή καυτερή πιπεριά ή λίγη πάστα τσίλι
1 κουταλιά πάστα κάρυ (εδώ ήπια)
150 γρ. κάσιους
1 κουτ. τσ. μαραθόσπορος
250 γρ. σπανάκι (μόνο τα φύλλα)

1 κονσέρβα γάλα καρύδας (εδώ με χαμηλά λιπαρά)




Καβουρντίζουμε σε αντικολλητικό τηγάνι ή σωτέζα το κύμινο και τους σπόρους κάρδαμου που έχουμε πρώτα κοπανίσει στο γουδί.

Μόλις μοσχομυρίσουν προσθέτουμε τα κάσιους, την καυτερή πιπεριά ή/και την πάστα τσίλι, τον κουρκουμά και το κανελλόξυλο και σωτάρουμε για 2΄-3΄.




Ρίχνουμε το γάλα καρύδας, αλάτι και μπόλικο πιπέρι και σιγομαγειρεύουμε για 15΄-20΄. 





Παράλληλα ζεσταίνουμε σε αντικολλητικό τηγανάκι 2 κουταλιές ηλιέλαιο και ρίχνουμε το κρεμμύδι, το μαραθόσπορο και την πάστα κάρυ. 





Αλατοπιπερώνουμε και σωτάρουμε σε μέτρια φωτιά για 10΄ περίπου, να μαλακώσουν και να καραμελώσουν τα κρεμμύδια.







Ρίχνουμε τα σωταρισμένα κρεμμύδια στη σάλτσα.





Ρίχνουμε και το σπανάκι και μαγειρεύουμε μέχρι να πέσει σε όγκο και να μαλακώσει. 

Ελέγχουμε το αλατοπίπερο.





Σερβίρουμε το κάρυ σκέτο, με μπασμάτι ή ψωμί/πίτες. 

Εδώ με φοκάτσια.













Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου