Κυριακή 5 Ιουνίου 2022

Γκατώ πατάτας με ντομάτες, μοτσαρέλα και ελιές ...

 ... Πατάτες όχι μόνο φούρνου, ντομάτες, κρεμμύδια και ελιές όχι μόνο στη σαλάτα. Τώρα όλα μαζί μαγειρεμένα σε μια λαχταριστή, ζουμερή πίτα, στα χνάρια του ιταλικού gatto di patate. Στη Νάπολη το γεμίζουν με προσιούτο, σαλάμι και μοτσαρέλα, στην εφτωχούλα Basilicata με ντομάτα, κρεμμύδι και ελιές. Basilicata δαγκωτό για μας, με λίγη έξτρα μοτσαρέλα ...

 

 Γκατώ πατάτας με ντομάτες, μοτσαρέλα και ελιές

 


 

 υλικά:
1,2 κιλά πατάτες
50 γρ. βούτυρο
1 κροκάδι αυγού
2 κουτ. σούπας τριμμένο πεκορίνο ή γραβιέρα
λίγο γάλα αν χρειαστεί

2 κρεμμύδια σε φετάκια
400 γρ. τομάτες σε κυβάκια

προαιρετικά: ελιές Καλαμών, κάππαρη

τριμμένη φρυγανιά

 

 

 

 Στραγγίζουμε τη μοτσαρέλα και την κόβουμε πρώτα σε φέτες και μετά σε κυβάκια. Την αφήνουμε να στραγγίξει καλά σε ψιλό σουρωτήρι.




Κόβουμε και τις ντομάτες σε κυβάκια.





Ζεσταίνουμε λίγο λάδι και σωτάρουμε τα κρεμμύδια να μαλακώσουν και να πάρουν χρώμα.





Προσθέτουμε τις ντομάτες, αλατίζουμε και συνεχίζουμε το μαγείρεμα μέχρι να μαλακώσουν κρεμμύδια και ντομάτες. 





Ρίχνουμε τις ελιές και την κάππαρη, ανακατεύουμε και αποσύρουμε από τη φωτιά.





Παράλληλα βάζουμε τις πατάτες να βράσουν σε μπόλικο κρύο νερό με αλάτι.

 Μόλις πάρουν βράση χαμηλώνουμε τη φωτιά και τις βράζουμε μέχρι να τρυπιούνται με το πηρούνι.

 

 

 

 

Βγάζουμε τις πατάτες, τις αφήνουμε να κρυώσουν ελαφρά ώστε να πιάνονται και τις ξεφλουδίζουμε.  

 




Περνάμε τις πατάτες από το μύλο λαχανικών ή τις πατάμε με το πρες πουρέ.





Προσθέτουμε το βούτυρο, το κροκάδι, το τυρί και αλατοπίπερο και ανακατεύουμε καλά. Αν ο πουρές μας φαίνεται πολύ σφιχτός, τον αραιώνουμε ρίχνοντας λίγο-λίγο γάλα.

 

 


 

Βουτυρώνουμε ένα πυρίμαχο σκεύος και το πασπαλίζουμε με τριμμένη φρυγανιά.




Απλώνουμε τη μισή ποσότητα του πουρέ.




Προσθέτουμε τα κυβάκια μοτσαρέλας στις ντομάτες και ανακατεύουμε.





Απλώνουμε το μείγμα της ντομάτας πάνω στη βάση του πουρέ.





Καλύπτουμε με τον υπόλοιπο πουρέ.





Πασπαλίζουμε την επιφάνεια με λίγη τριμμένη φρυγανιά.





Ραντίζουμε με ελαιόλαδο.




Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς κελσίου, για 30΄-35΄ ή μέχρι να χρυσίσει και να κάνει κρούστα η επιφάνεια.

Στα τελευταία λεπτά του ψησίματος μπορούμε να πασπαλίσουμε με λίγο τριμμένο τυρί.



 

Αφήνουμε το φαγητό σε θερμοκρασία δωματίου.

 

 



Σερβίρουμε.










Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου