Σάββατο 15 Αυγούστου 2020

Αγγλική πίτα με κοτόπουλο και πράσα ...

… Στο Hotel Transylvania έχουνε το zing.





Στο σπίτι μας έχουμε το ding. Ένα αόρατο καμπανάκι που χτυπάει κάθε φορά που η κόρη μου βλέπει κάτι που της αρέσει. Και συνήθως είναι φαγητό.  Σε ταινίες, ντοκιμανταίρ, τηλεοπτικές σειρές, ρεπορτάζ, βιβλία, περιοδικά … οπουδήποτε μπορεί να κρύβεται ένα ding. Δεν είναι λίγα τα ερεθίσματα, δεν είναι λίγοι και οι πειρασμοί.
Εκεί λοιπόν που βλέπουμε ήσυχα-ήσυχα την ταινία, νά ’σου και χτυπάει το αόρατο καμπανάκι. Το πρωινό του ξενοδοχείου, το φαγητό του δρόμου, μια αφίσα ή διαφήμιση, ακόμη και μια απλή αναφορά κάνει το υπερευαίσθητο τούτο αντικείμενο να ηχήσει σα γκονγκ μέσα στα αυτιά μου. Και σαν το σκύλο του Παυλώφ, ανασκουμπώνομαι να φτιάξω το αντικείμενο του πόθου.
Αυτή τη φορά, μου ήρθε κατακούτελα μια chicken leek pie …



Αγγλική πίτα με κοτόπουλο και πράσα
Chicken leek pie








υλικά:
700 γρ. φιλέτο στήθος κοτόπουλου
500 γρ. πράσα (εδώ κατεψυγμένα)  
3-4 λωρίδες μπέικον

1-2 κουταλιές βούτυρο   
2 κουταλιές αλεύρι
200 ml κρέμα γάλακτος
1 κούπα ζωμός κότας
θυμάρι



1 φύλλο σφολιάτας






Κόβουμε το κοτόπουλο σε κύβους.

Λυώνουμε 1 κουταλιά βούτυρο (ή μισή) και προσθέτουμε 1 κουταλιά λάδι. 










Προσθέτουμε το κοτόπουλο, αλατοπιπερώνουμε και σωτάρουμε μέχρι το κρέας να πάρει χρώμα απ’ όλες τις πλευρές.

 Το βγάζουμε σε πιάτο.














Λυώνουμε το υπόλοιπο βούτυρο, ρίχνουμε άλλη μια κουταλιά λάδι και προσθέτουμε το μπέικον ψιλοκομμένο. 

Εγώ δε θέλησα να το ξεροτηγανίσω αλλά να μαγειρευτεί στο λάδι, το βούτυρο και το ζωμό που άφησε το κοτόπουλο.

Ρίχνουμε τα πράσα και ανακατεύουμε να μαραθούν ή να ξεπαγώσουν για 10΄. 










Αλατοπιπερώνουμε, καπακώνουμε και βράζουμε για 15΄.











Προσθέτουμε το κοτόπουλο, πασπαλίζουμε με το αλεύρι και ανακατεύουμε.

Αρωματίζουμε με θυμάρι, ρίχνουμε το ζωμό, καπακώνουμε και μαγειρεύουμε μέχρι να μαλακώσουν πράσα και κοτόπουλο.















Ξεκαπακώνουμε, ρίχνουμε την κρέμα γάλακτος και αφήνουμε να βράσουν όλα μαζί για 5΄. 

Αποσύρουμε από τη φωτιά.










Αδειάζουμε τη γέμιση σε πυρίμαχο σκεύος ή ταψάκι.









Σκεπάζουμε με το φύλλο της σφολιάτας και αλείφουμε με χτυπημένο αυγό. 









Πασπαλίζουμε με παπαρουνόσπορο και χαράζουμε ελαφρά.









Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 190 βαθμούς κελσίου (προτιμώ στη λειτουργία του θερμού αέρα), για 25΄-30΄ περίπου. 







 





Σερβίρουμε αμέσως.































Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου