Κυριακή 2 Αυγούστου 2020

Σαλάτα με τόνο, πατάτες και τοματίνια

… Στην Κυανή Ακτή κάνουμε διακοπές τα τελευταία χρόνια. Όχι τη διάσημη στη Γαλλία, την άλλη, την ταπεινή στην Πρέβεζα. Ήρεμα και ζεστά νερά, άφθονος ο ίσκιος απ’ τους ευκάλυπτους, στέκι και σημείο συνάντησης των ντόπιων που έρχονται τακτικά και στοιχημένα όπως στην παρέλαση.
Πρώτοι και πρωί-πρωί παρελαύνουν οι παλαίμαχοι. Τα τιμημένα γηρατειά φτιάχνουν θαλασσινά πηγαδάκια στα ρηχά και μοιράζονται τα νέα και  και τα μαγειρέματα της ημέρας, πολιτικά σχόλια, μικροκουτσομπολιά, μετεωρολογικές και οικονομικές προβλέψεις, πειράγματα και σκαμπρόζικα αστεία.
Ακολουθούν γύρω στις 11 οι οικογένειες με τα πιτσιρίκια τους, στρώματα, σωσίβια, φρουτόκρεμες, μονόκερους και φλαμίγκο, φωνή και φασαρία.
Και σιγά-σιγά έρχονται και λίγοι νέοι, αν και τα δικά τους στέκια είναι σε άλλες παραλίες με μπιτσιμπάια, σπορ και ντου γιου λάικ μαμαζέλ δι γκρις.
Δεν ξέρω τι θα γίνει δις γίαρ, για μας πάντως όλα αυτά είναι λαστ γίαρ. Κι απόηχος της Κυανής Ακτής μια σαλάτα, παραλλαγή της νισουάζ  …




Σαλάτα με τόνο, baby πατάτες και τοματίνια








υλικά:         
πατατούλες baby ή ψιλόφλουδες μέτριες (εδώ ανάμεικτες)
10-12  τοματίνια        
ανάμεικτη σαλάτα (μαρούλι, ρόκα, γλυστρίδα, ραντίτσιο)
1 κονσέρβα τόνος (εδώ καπνιστός)
ελιές Καλαμών
λαδολέμονο





Πλένουμε καλά τις πατατούλες και τις κόβουμε στη μέση ή σε 4 κομμάτια.

 Τις αλατοπιπερώνουμε, ραντίζουμε με ελαιόλαδο και ανακατεύουμε καλά.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 190-200 βαθμούς κελσίου, για 15΄ περίπου.







Προσθέτουμε τα τοματίνια ολόκληρα ή κομμένα στη μέση και συνεχίζουμε το ψήσιμο για άλλα 10΄ περίπου, ή μέχρι να μαλακώσουν οι πατάτες και να σκάσει η φλούδα από τα τοματίνια.








Φτιάχνουμε λαδολέμονο σε αναλογία 1:3 (η ποσότητα του λαδιού να είναι περίπου τριπλάσια από του λεμονιού). 

Για περισσότερη ευκολία βάζουμε το λάδι και το λεμόνι σε βαζάκι, προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι, καπακώνουμε και χτυπάμε μέχρι να αναμειχθούν καλά.






       
Βάζουμε σε πιατέλα την πράσινη σαλάτα, αλατίζουμε ελαφρά και ραντίζουμε με λαδολέμονο.





       


Βάζουμε δίπλα από τη σαλάτα τις πατάτες, τα τοματίνια, τον τόνο και τις ελιές (εμείς τις παραλείψαμε). 

Ασφαλώς και μπορούμε να βάλουμε επάνω την πράσινη σαλάτα τον τόνο και τα  ψητά λαχανικά, έχοντάς τα στο πλάι όμως, ο καθένας μπορεί να πάρει στο πιάτο του την ποσότητα και την αναλογία που προτιμά, και να αρτύσει τη σαλάτα με επιπλέον αλάτι ή λαδολέμονο.







        
Σερβίρουμε αμέσως.










 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου