Κυριακή 9 Αυγούστου 2020

Νηστίσιμο κέικ με κακάο και γάλα σόγιας …

… Τα φυτικά γάλατα κερδίζουν έδαφος και στη χώρα μας, βοηθούσης και της τεράστιας διαφημιστικής καμπάνιας αλλά και των προσφορών που τα συνοδεύουν στα ράφια των σούπερ-μάρκετ. Δεν ξέρω τι γνώμη έχω γι’ αυτά. Σίγουρα πάντως δεν έγινε καλύτερη όταν διάβασα στο Guardian τις συνέπειες της καλλιέργειας τεράστιων εκτάσεων με αμυγδαλιές για το δημοφιλέστατο πλέον γάλα αμυγδάλου.
Το μη χείρον βέλτιστον, το βόειον επίσης, και λέω να παραμείνω στα γαλακτοκομικά προϊόντα της ηπειρώτικης κτηνοτροφίας, κάνοντας μια εξαίρεση κατά τις περιόδους νηστείας …
        
       

Νηστίσιμο κέικ με κακάο και γάλα σόγιας
 






υλικά:
300 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
200 γρ. ζάχαρη
50 γρ. κακάο σκόνη
350 ml γάλα σόγιας με γεύση κακάο
130 ml ηλιέλαιο
1 κ. γλ. baking powder
3/4 κ. γλ. μαγειρική σόδα
2 βανίλιες
μια πρέζα αλάτι






Κοσκινίζουμε μαζί το αλεύρι, το κακάο, το baking powder, τη σόδα και τη βανίλια και τα ανακατεύουμε με τη ζάχαρη και το αλάτι.







Προσθέτουμε το σπορέλαιο και το γάλα σόγιας, ανακατεύοντας με τον αυγοδάρτη. 








           
Λαδώνουμε και αλευρώνουμε μια φόρμα για κέικ και αδειάζουμε το μείγμα.




 






Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 170 βαθμούς κελσίου για 45΄ περίπου. 

Βάζουμε μια οδοντογλυφίδα στη ζύμη του κέικ κι αν, όταν τη βγάλουμε, είναι στεγνή, το κέικ είναι έτοιμο.

Ξεφουρνίζουμε και, μόλις κρυώσει ελαφρά, το ξεφορμάρουμε και το αφήνουμε να κρυώσει πάνω σε σχάρα.




          
 


Σερβίρουμε το κέικ σκέτο,







με άχνη




 



 




ή με σιρόπι σοκολάτας.



 
 










              

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου