Σάββατο 27 Απριλίου 2019

Πασχαλινό μενού …

… Πάντα με διαόλιζαν ερωτήσεις όπως “Αν ναυαγούσατε σε ερημονήσι ποιος διάσημος θα θέλατε να είναι μαζί σας;” Πανεύκολο! Ο Τομ Χανκς, που διαθέτει και την τεχνογνωσία.
Αν καταστρεφόταν ο πλανήτης ποια τρία πράγματα θα διαλέγατε να διασώσετε;” Πανεύκολο! Τα τρία κακά της μοίρας μου, διότι τι να διασώσω και πού άνευ πλανήτη;
Αν διαλέγατε μόνο ένα βιβλίο για όλη σας τη ζωή ποιο θα ήταν αυτό;” Πανεύκολο! Η αιγυπτιακή Βίβλος των νεκρών νά ’χω κάτι να διαβάζω ξαπλωμένη.
Τώρα που πήρα το κολάι στις απαντήσεις λοιπόν, θα μου θέσω μερικές αντίστοιχες ερωτήσεις και θα τις απαντήσω αντίστοιχα μοναχή μου. Και όλες αφορούν το πασχαλινό τραπέζι που γεμίζουμε ασφυκτικά με δεκάδες φαγητά. Φέτος θα το παίξω μίνιμαλ, που είναι και στη μόδα:

Ποια σούπα θα διάλεγες για πρώτο πιάτο;
Δύσκολο αυτό. Ταλαντεύομαι προς στιγμήν ανάμεσα σε κοτόσουπα, αρνίσιο κεφαλάκι και μαγειρίτσα με μανιτάρια αλλά η παράδοσις υπερισχύει και ψηφίζω υπέρ της κλασσικής μαγειρίτσας.


ΠΙΑΤΟ    


Τι θα έφτιαχνες για μερακλίδικο μεζέ;
Αυτό δε με δυσκόλεψε καθόλου. Μακριά από κοκορέτσια, γαρδούμπες και σπληνάντερα, επιλέγω μια απλή συκωταριά λαδορίγανη.



SAM_7356



Ποια πίτα θα φτιάξεις φέτος;
Και φέτος και πέρυσι και του χρόνου, αν είν’ καλά τα δυο μου μπράτσα. Μία είν’ η πίτα, που θά ’λεγε κι ο Χαρίλαος, η τυρόπιτα με γιουφκά.


IMG_8544

Και το αρνί;
Μακριά από μένα οι σούβλες και παρόμοια εργαλεία βασανισμού. Ολίγος σεβασμός στο σφάγιο οφειλόμενος, δε φτάνει που θα το φάμε, θα το κακοποιήσουμε και μετά θάνατον;
Ρούμελη και Μωριάς για κλέφτικα δεν είμαστε, ούτε νησί για γεμιστά αρνιά. Οπότε περπατάμε σεμνά, ταπεινά και κλασσικά. Αρνί στη γάστρα με πατάτες κι άγιος ο Θεός.


SAM_7191


Έμεινε χώρος για γλυκό;   
Κι αν δεν έμεινε, θα κάνουμε λίγο με το ζόρι. Όχι όμως για το συνηθισμένο γαλακτομπούρεκο. Εδώ δεν θα πάω παραδοσιακά, θέλω χρώμα, δροσιά και μια τούρτα με φράουλες.


ΑΝΩΘΕΝ








Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου