Κυριακή 8 Απριλίου 2018

Αρνί στη γάστρα με πατάτες …

… Δεν είν’ αυτή ρε παιδιά. Τόσα χρόνια δεν έφτιαξε ποτέ αρνί, ούτε το τρώει ούτε το μαγειρεύει ούτε να το δει ούτε να το ακούσει.
Και τότε γιατί ψάχνει συνταγές; Λες;
Δεν είν’ αυτή ρε παιδιά. Αυτή έφτιαχνε ανιέλο ντόλτσε κι έκανε Pasqua διαφορετικόν,  μας έγραφε εκθέσεις κι ανέλυε θεωρίες, πώς τα σβήνει όλα τώρα με μια μονοκοντυλιά;
Κι όμως εγώ είμαι αυτή. Το πρόσωπο που βρίσκεται ενώπιόν σας ομολογεί και δηλώνει ‘guilty as charged’. Τίποτε δεν άλλαξε, μόνο που έφτασε απροειδοποίητα ένα πεσκέσι από φίλη καλή. Ένα αρνάκι του γάλακτος απ’ τα δικά τους. Που τώρα ήρθε στα δικά μου και κάτι πρέπει να το κάνω. Νομίζω τίποτε άλλο από το κλασσικότατο …

 

Αρνί στη γάστρα με πατάτες

 

SAM_7185

 

υλικά:
1 μπούτι αρνίσιο μαζί με πλευρά (2-2,5 κιλά)
4 κουταλιές της σούπας απαλή μουστάρδα
2 κουταλιές ελαιόλαδο
ρίγανη, θυμάρι, δεντρολίβανο
αλάτι, πιπέρι
2-3 σκελίδες σκόρδο

 

 

Ξεπλένουμε το αρνί και το στεγνώνουμε με χαρτί κουζίνας.



IMG_20180407_113506IMG_20180407_113608IMG_20180408_074855

 

Αναμειγνύουμε σε μπωλ τη μουστάρδα, το λάδι, αλάτι, πιπέρι και τα μυρωδικά που προτιμάμε.

Χαράζουμε το κρέας σε αρκετές μεριές και βάζουμε σε κάθε σχισμή λίγο σκόρδο και λίγο από το μείγμα της μουστάρδας και των μυρωδικών.

Αλείφουμε με το υπόλοιπο μείγμα το κρέας.



IMG_20180408_080026IMG_20180408_080532IMG_20180408_080535

 

Βάζουμε 2-3 κλαράκια δεντρολίβανο και λίγο λάδι στη γάστρα, τοποθετούμε τη σχάρα και βάζουμε επάνω το κρέας. 

Ρίχνουμε αν θέλουμε λίγο λευκό κρασί κι ύστερα λίγο νερό.

Καπακώνουμε και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 190-200 βαθμούς κελσίου για 30΄.

 

IMG_20180408_080724IMG_20180408_080722IMG_20180408_080819IMG_20180408_080907

 

Χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία σους 160-170 βαθμούς κελσίου και αφήνουμε το κρέας να σιγοψηθεί για ακόμη 1 ώρα, στη διάρκεια της οποίας το γυρνάμε μια φορά.

 

IMG_20180408_080944IMG_20180408_093115

 

Καθαρίζουμε τις πατάτες και τις κόβουμε κυδωνάτες ή σε μικρότερα κομμάτια.

Τις αλατοπιπερώνουμε, τις αρωματίζουμε με ρίγανη, τις λαδώνουμε και ανακατεύουμε με τα χέρια μας.

 

IMG_20180408_095325IMG_20180408_095355

 

Σκορπίζουμε τις πατάτες στο ταψί, μέσα στο ζωμό του αρνιού. 

Αν χρειαστεί προσθέτουμε ζεστό νερό για να μπορέσουν να ψηθούν.

 

IMG_20180408_095620IMG_20180408_095551

 

Καπακώνουμε και συνεχίζουμε το ψήσιμο για άλλα 40΄ περίπου.

Μετά τα 20΄ μπορούμε να ξαναγυρίσουμε το αρνί ώστε να πάρει χρώμα και να ξεροψηθεί η πλευρά με την πέτσα.

Όταν γίνουν οι πατάτες, ξεκαπακώνουμε τη γάστρα και την αφήνουμε για 5΄ ακόμη στο φούρνο.

Σβήνουμε το φούρνο και αφήνουμε το φαγητό εκεί μέχρι να στρώσουμε το τραπέζι.

 

SAM_7174SAM_7176SAM_7177SAM_7178

 


Σερβίρουμε.

 


SAM_7181SAM_7191SAM_7192SAM_7182SAM_7195SAM_7194

 

 






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου