Δευτέρα 29 Απριλίου 2019

Πίτα με σέσκουλα και αυγά …

… Πέρασε το Πάσχα, ήρθε και τ’ απόπασχα.  Δευτέρα του Πάσχα για μας η Pasquetta των Ιταλών, μέρα χαράς και γιορτινή συνδεδεμένη με την άνοιξη και την αναγέννηση της φύσης. Μέρα που βγαίνουν στις εξοχές κατά χιλιάδες, χαίρονται την άνοιξη κι έχουν στο καλάθι με τα φαγητά τους οπωσδήποτε και μια πασχαλιάτικη πίτα με χόρτα και αυγά, την  …


Torta pasqualina
Πίτα με σέσκουλα και αυγά



υλικά:
1 κιλό σέσκουλα (ή σπανάκι ή χόρτα για πίτα)
250 γρ. ρικότα ή ανθότυρο
100 γρ. γραβιέρα
μαϊντανός ή/και άνηθος
4 αυγά
2 φύλλα ζύμη κουρού
1 κροκάδι







Πλένουμε τα σέσκουλα και κόβουμε τα κοτσάνια. 

Τα χοντροκόβουμε και τα βάζουμε σε σωτέζα με το λίγο νερό που έχουν κρατήσει από το πλύσιμο.





Στην αρχή τα χόρτα δείχνουν πάρα πολλά, σταδιακά όμως πέφτουν σε όγκο. 

Καπακώνουμε και τα αφήνουμε να βγάλουν τα υγρά τους και να μαλακώσουν ανακατεύοντάς τα 1-2 φορές.




Μόλις γίνουν τα σέσκουλα και εξατμιστούν τα υγρά τους, τα βγάζουμε σε ψιλό σουρωτήρι και τα αφήνουμε να στραγγίξει η υπόλοιπη υγρασία τους. 

Αν χρειάζεται τα ψιλοκόβουμε με ψαλίδι ή μαχαίρι.

Πιέζουμε μια τελευταία φορά τα χόρτα στο σουρωτήρι για να στραγγίξουν και τα βάζουμε σε μπωλ.




Προσθέτουμε το ανθότυρο που έχουμε πατήσει με πηρούνι, τα μυρωδικά και τη γραβιέρα ψιλοτριμμένη. 

Αλατοπιπερώνουμε ελαφρά, σπάμε το ένα αυγό και ανακατεύουμε καλά τη γέμιση.






Λαδώνουμε ένα ταψάκι με διάμετρο 24 εκ. και στρώνουμε το ένα φύλλο κουρού. 

Το τρυπάμε παντού με πηρούνι και αδειάζουμε τη γέμιση.






Ανοίγουμε 3 λακκουβίτσες στα χόρτα και σπάμε προσεκτικά τα 3 αυγά. 

Αλατοπιπερώνουμε ελαφρά.







Καλύπτουμε με το άλλο φύλλο της ζύμης και κλείνουμε καλά τις άκρες ενώνοντάς τες και σχηματίζοντας κορδονάκι.





Χτυπάμε ελαφρά το κροκάδι με ελάχιστο νερό και αλείφουμε καλά την επιφάνεια της πίτας. 

Αν θέλουμε πασπαλίζουμε με παπαρουνόσπορο.


Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς κελσίου, για 40΄ περίπου.

Ξεφουρνίζουμε και αφήνουμε την πίτα να κρυώσει ελαφρά.

Ξεφορμάρουμε προσεκτικά.





Σερβίρουμε.
















 


 







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου