Σάββατο 5 Ιανουαρίου 2019

‘Κορμός’ με μπισκότα και ινδοκάρυδο …

… Δεν έχω τυφλή, δεν έχω τυφλή … ε-μπι-στο-σύ-νηηη σε κανέναν.
Ούτε καν σε μένα που είναι γνωστό τοις πάσι ότι είμαι άνθρωπος εμπιστοσύνης. Δύσκολα λοιπόν εμπιστεύομαι συνταγές και βιντεάκια με ηχηρούς τίτλους και αραδιασμένα κομπολόι τα κοσμητικά επίθετα. Αρκετά τάζουν λαγούς με πετραχήλια, άλλα πουλάνε φύκια για μεταξωτές κορδέλες, πολλά δυστυχώς δίνουν λάθος αναλογίες στα υλικά κι είναι και πολλά που, ευτυχώς, είναι όντως καλά.
Υπάρχει πάντα η παροιμία-οδηγός με τα πολλά κεράσια και το καλάθι και φυσικά η κρίση του καθενός και η μύτη που τον καθοδηγεί.
Η συνταγή που δοκίμασα σήμερα φαινόταν εύκολη, εντυπωσιακή και γρήγορη – ό,τι πρέπει για να μου τραβήξει την προσοχή. Και γινόταν με μπισκότα και ινδοκάρυδο – ό,τι πρέπει για να τραβήξει την προσοχή της κόρης μου.
Τη φτιάξαμε κατευθείαν, αλλά το 1/4 κούπας σιρόπι σοκολάτας απεδείχθη ανεπαρκές για το τιτάνιο έργο που του ανατέθηκε, να μετατρέψει δηλαδή τα μπισκότα σε ζύμη. Βλέποντας και κάνοντας προσέθεσα σιρόπι, γάλα και νερό μέχρι να ζυμώνεται το μείγμα.
Τα υπόλοιπα ήταν παιχνιδάκι …



‘Κορμός’ με μπισκότα και ινδοκάρυδο





υλικά:
250 γρ. μπισκότα (εδώ Marie)
1/2 κούπα σιρόπι σοκολάτας
1 κουτ. γλ. κακάο σκόνη
1/2 κούπα ινδοκάρυδο
1/4 κούπας ζάχαρη άχνη
2 κουτ. σούπας μαλακό βούτυρο ή μαργαρίνη
μια πρέζα βανίλια      
λίγο νερό ή γάλα




Αλέθουμε λίγα-λίγα τα μπισκότα μέχρι να γίνουν σαν αλεύρι. 

Τα βάζουμε σε μπωλ, προσθέτουμε το σιρόπι σοκολάτας, το κακάο και τη 1 κουταλιά βούτυρο.





Ανακατεύουμε με σπάτουλα ή ζυμώνουμε με το χέρι μέχρι να έχουμε μια μαλακή λεία ζύμη. 

Θα χρειαστεί κατά πάσα πιθανότητα λίγο νερό ή γάλα για να έχουμε μια λεία εύπλαστη ζύμη.







Σε άλλο μπωλ ρίχνουμε το ινδοκάρυδο, την άχνη και την άλλη κουταλιά βούτυρο.

 Αρωματίζουμε με τη βανίλια και ανακατεύουμε καλά μέχρι όλα τα υλικά να ενωθούν.







Λαδώνουμε ένα κομμάτι αντικολλητικό χαρτί και το χοντρό πλάστη.

Ανοίγουμε τη ζύμη του μπισκότου σε παραλληλόγραμμο κομμάτι.







Απλώνουμε σε όλη σχεδόν την επιφάνεια τη γέμιση με το ινδοκάρυδο. 

Πιέζουμε ελαφρά τη γέμιση με το χέρι μας ώστε να είναι ομοιόμορφη παντού.






Με τη βοήθεια του αντικολλητικού χαρτιού τυλίγουμε τη ζύμη προσεκτικά σε σφιχτό ρολό.






Αφήνουμε το γλυκό στο ψυγείο για 3-4 ώρες να σφίξει.

Ξετυλίγουμε προσεκτικά και κόβουμε σε ροδέλες.





Σερβίρουμε.











   






2 σχόλια:

  1. Μερικές φορές χρειάζεται. Τυφλή εμπιστοσύνη.
    Την πάτησα και ξέρω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή