Παρασκευή 18 Ιανουαρίου 2019

Στρούντελ με πράσα και καπνιστό σολομό …

… Είναι μέρος των εορτών, τρέχα γύρευε γιατί, αν και υποθέτω ότι είναι λόγω ανωτέρας ποιότητος και εκλεπτυσμένης γεύσης. Κάπως σαν τα σοκολατάκια του πρέσβη μας κακομαθαίνει και ο καπνιστός σολομός τις εορταστικές μέρες. Σε κρακεράκια, μπρουσκέτες και μπαγκέτες, σε καναπεδάκια Chesterfield ή του Ikea, άγριος ή καλλιεργημένος είναι η χρυσόσκονη του μπουφέ μας, η μικρή πολυτελής μας εκδίκηση.    
Εγώ που δεν είμαι και πολύ εκδικητικός τύπος, κάτι που αποδεικνύουν τα δεκάδες σκαλπ που κοσμούν τους τοίχους μου, δε θα τον μοστράρω σε μπουφέ αλλά θα εμπλουτίσω ένα στρούντελ.
Σήμερα, εορταστική μέρα που γιορτάζουν το ακάματο ζουζούνι και ο εξαίρετος νεαρός κύριος που με πρωτοέκανε θεία …

    
     
Στρούντελ με πράσα και καπνιστό σολομό






     
 
υλικά:
400 γρ. πράσα ψιλοκομμένα (ακόμη και κατεψυγμένα)
μισό ποτηράκι λευκό κρασί
100 γρ. τυρί κρέμα (εδώ με χαμηλά λιπαρά)
200 γρ. καπνιστός σολωμός
ξύσμα και χυμός από μισό λεμόνι

1 φύλλο σφολιάτας
ή 8 φύλλα κρούστας για πίτα

     
      
     
     
Ζεσταίνουμε 2 κουταλιές λάδι, αν θέλουμε μαζί με ένα κυβάκι βούτυρο με αρωματικά.

Σωτάρουμε σε μέτρια φωτιά τα πράσα μέχρι να μαλακώσουν προσθέτοντας ελάχιστο νερό.

Ρίχνουμε το κρασί και αφήνουμε να μαγειρευτούν για άλλα 5΄. 
 
 

Αλατοπιπερώνουμε ελαφρά, ρίχνουμε το τυρί, το ξύσμα και το χυμό λεμονιού ανακατεύουμε καλά και σε 2΄-3΄ αποσύρουμε από τη φωτιά.
 

 
 

 
Προσθέτουμε το σολωμό σε λωρίδες και ανακατεύουμε ξανά.
 





Αν χρησιμοποιήσουμε φύλλο κρούστας, λαδώνουμε ένα-ένα τα φύλλα και τα βάζουμε το ένα πάνω στο άλλο.

Διαφορετικά, ανοίγουμε ελαφρά τη σφολιάτα με τον πλάστη. 

Απλώνουμε τη γέμιση σε μια κεντρική λωρίδα, κλείνουμε τις άκρες και διπλώνουμε ή τυλίγουμε ρολό.

Αλείφουμε τα φύλλα με ελαιόλαδο ή τη σφολιάτα με λίγο γάλα και πασπαλίζουμε με παπαρουνόσπορο.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180-190 βαθμούς κελσίου για 30΄-35΄ ή μέχρι να πάρει χρώμα το στρούντελ. 

Αν χρειαστεί χρησιμοποιούμε τη λειτουργία του αέρα προς το τέλος του ψησίματος.

Αφήνουμε το στρούντελ να κρυώσει ελαφρά και κόβουμε σε φέτες.

Σερβίρουμε.



 







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου