Κυριακή 4 Νοεμβρίου 2018

Κριθαράκι alla greca

… “Ο καιρός τρελλάθηκε”, γκρινιάζουν, δυσανασχετούν και διαμαρτύρονται όλοι στις πρώτες δυνατές πλημμύρες, στους αέρηδες που μας ξεριζώνουν και σε κάθε αρχαιοβαφτισμένη κακοκαιρία. Γίναμε όλοι Φρόυντ του καιρού και βγάλαμε διάγνωση και νεύρα.
Σήμερα όμως, που κυκλοφορούμε με τα κοντομάνικα Νοέμβρη μήνα στα ορεινά της Ηπείρου, δεν ακούω κανένα να παραπονιέται. Κι εμένα με συμφέρει να μη χρειάζομαι θέρμανση και να στεγνώνουν οι μπουγάδες μου αυθημερόν, αλλά έναν προβληματισμό τον έχω. 
Επειδή μεγάλωσα με τα πρωτοβρόχια, την ψιλή-ψιλή βροχούλα ποτίζει το χωράφι, τον ‘Ωώ! Μελή. Ωώ! Κανέλλη’ γεωργό και τα βόδια που βάζουν όλη τη δύναμί των. Και με το ηπειρώτικο θέσφατο ‘πέρασε η Παναγιά, βάλε κούτσ’ρο στη φωτιά’.
Και βρίσκομαι στο μώλο να σκύβω όλο και περισσότερο για να δω τη λίμνη. Η στάθμη μέρα με τη μέρα κατεβαίνει κι η ανησυχία ανεβαίνει.

 

IMG_20181002_183527

 

Όπως και νά ’χει όμως, αφού κάνει ζέστη μπορώ να φτιάξω  …

 

Κριθαράκι ala greca

 




υλικά:
250 γρ. κριθαράκι μέτριο
1 πράσινη πιπεριά για γεμιστά
ή 1 ψημμένη πιπεριά Φλωρίνης
μισό αγγουράκι
1 μικρό κόκκινο κρεμμύδι
τοματίνια κόκκινα ή πολύχρωμα
τυρί φέτα
ελιές καλαμών σε ροδέλες
μαϊντανός
ρίγανη
λευκό ξύδι

 

 

Βράζουμε το κριθαράκι σε άφθονο αλατισμένο νερό σύμφωνα με τις οδηγίες στη συσκευασία του, προσέχοντας να μην παραβράσει αλλά να κρατάει στο δόντι. 

Το στραγγίζουμε και το ξεπλένουμε με κρύο νερό. 

Το βάζουμε στο σκεύος που θα χρησιμοποιήσουμε, το ραντίζουμε με ελαιόλαδο και λίγες σταγόνες ξύδι και το αφήνουμε να κρυώσει.





Αν επιλέξουμε πράσινη πιπεριά τη χρησιμοποιούμε ωμή, κομμένη σε λωρίδες. 

Εμείς προτιμήσαμε να την αντικαταστήσουμε με μια πιπεριά Φλωρίνης από βάζο, ως πιο εύπεπτη και γλυκιά. 

Πλένουμε το αγγουράκι και το κόβουμε σε μικρά κομμάτια (επειδή δεν είχαμε, αντικαταστάθηκε από λίγο αγγουράκι τουρσί). 

Κόβουμε τα τοματίνια στη μέση ή σε 4 κομμάτια. 

Κόβουμε σε λεπτές φέτες και το κρεμμύδι.

 Αλατοπιπερώνουμε ελαφρά όλα τα παραπάνω και τα ραντίζουμε με λίγο λάδι και ξύδι. 

Αρωματίζουμε με ρίγανη.

Τα προσθέτουμε στο κριθαράκι λίγα-λίγα ή όλα μαζί, με λίγο ψιλοκομμένο μαϊντανό και ανακατεύουμε καλά.

 




 

Προσθέτουμε τις ελιές και τη φέτα και κάνουμε ένα τελευταίο ανακάτεμα.

 







Σερβίρουμε.








































 





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου