Παρασκευή 23 Νοεμβρίου 2018

Τάρτα με κρέμα μασκαρπόνε και άρωμα λεμονιού …

…Πότε ήταν που γιορτάζαμε, μαγειρεύοντας πάντα, την εισαγωγή της στο Φυσικό. Τέσσερα χρόνια πριν, δεν μπορώ να πω ούτε ότι δε μας φάνηκαν ούτε ότι πέρασαν σα νερό. Πάντως πέρασαν και φτάσαμε σήμερα να γιορτάζουμε, μαγειρεύοντας πάντα, την αποφοίτησή της. Να πω ότι συγκινήθηκα, ότι την καμάρωνα πανέμορφη και λαμπερή, χωρίς εξτραβαγκάντσες και ψεύτικα φτιασιδώματα, ίδια όπως πάντα κι όμως διαφορετική; Ότι σηκώθηκα τρέμοντας όταν διάβασε τον όρκο, σεβόμενη τον αγώνα και την προσπάθειά της πιο πολύ από τα λόγια του χαρτιού; Ότι τη θαύμασα γιατί τα κατάφερε χωρίς βεντετισμούς,  υστερίες και ακρότητες, γιατί παρέμεινε λουλούδι και δεν έγινε φυτό; Γιατί να τα κρύψομεν άλλωστε;
Δουλεύουμε απ’ τα 20 χρόνια μας με τον πατέρα της, μαζί μεγαλώσαμε, μαζί πορευτήκαμε, μαζί προχωράμε.
Δε γίναμε κάτι σπουδαίο, δε γίναμε πλούσιοι, καριερίστες, στελέχη, εξέχοντα μέλη της κοινωνίας. Γίναμε γονείς της συνειδητά και από επιλογή, τη μεγαλώσαμε κι ύστερα, σταδιακά αλλά σταθερά, της αφήσαμε τη σκηνή ελεύθερη. Να γράψει και να πρωταγωνιστήσει στο έργο της ζωής της. Απ’ τις κουίντες τη χειροκροτάμε σήμερα κι όταν μας πάρει απ’ το χέρι και μας τραβήξει να υποκλιθούμε και να φωτογραφηθούμε μαζί της θα το κάνουμε. Σεμνά, ταπεινά και διακριτικά όπως πάντα. Κι ύστερα σταθερή οπισθοφυλακή, να φυλάμε τα μπόσικα όσο γίνεται κι όσο μπορούμε, για να προελαύνει χωρίς σκοτούρες.
Η επαναστάτρια Μέριντα, η πολεμίστρια Μουλάν, η ανατρεπτική Τιάνα, η άφοβη Ραπουνζέλ μου. 
Όχι η πριγκίπισσά μου. Η ηρωίδα μου …



Τάρτα με κρέμα μασκαρπόνε και άρωμα λεμονιού



SAM_7632



υλικά:
200 γρ. γάλα (εδώ με χαμηλά λιπαρά)
200 γρ. κρέμα γάλακτος (εδώ με χαμηλά λιπαρά)
100 γρ. ζάχαρη
2 αυγά
40 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 βανίλια
ξύσμα από 1 λεμόνι
200 γρ. μασκαρπόνε

1 φύλλο σφολιάτας




Βάζουμε σε κατσαρολάκι το γάλα, την κρέμα γάλακτος και τη βανίλια και τα ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά (δε θέλουμε να βράσουν αλλά μόνο να ζεσταθούν).

Δουλεύουμε με τον αυγοδάρτη τα αυγά με τη ζάχαρη. 

Προσθέτουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε να διαλυθεί κι αυτό μέσα στο μείγμα των αυγών.



IMG_20181126_100908IMG_20181126_101109IMG_20181126_101148



Προσθέτουμε το χλιαρό μείγμα γάλακτος και κρέμας, ανακατεύουμε με τον αυγοδάρτη και μεταφέρουμε το ενιαίο πλέον μείγμα στο κατσαρολάκι. 

Ανακατεύοντας τακτικά σιγοβράζουμε μέχρι να δέσει η κρέμα.



IMG_20181126_101342IMG_20181126_101848



Αποσύρουμε από τη φωτιά, αρωματίζουμε με τη μισή ποσότητα ξύσματος και αφήνουμε την κρέμα να κρυώσει ανακατεύοντας πού και πού για να μην πιάσει κρούστα. 

Μπορούμε επίσης να ακουμπήσουμε επάνω της ένα κομμάτι μεμβράνη φαγητού για να αποφύγουμε το ανακάτεμα.



IMG_20181126_102111IMG_20181126_102113



Παράλληλα απλώνουμε το φύλλο σφολιάτας σε φόρμα για τάρτα με διάμετρο 26 εκ. περίπου, κόβοντας και συμπληρώνοντας ανάλογα τυχόν κενά. 

Τρυπάμε παντού τη σφολιάτα, τη σκεπάζουμε με αντικολλητικό χαρτί και γεμίζουμε με μπαγιάτικα φασόλια ή ρύζι για να μη φουσκώσει πολύ στο ψήσιμο η σφολιάτα.



IMG_20181126_110717IMG_20181126_110924



Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 200 βαθμούς κελσίου, για 20΄ περίπου.

 Αφαιρούμε τα φασόλια και το αντικολλητικό χαρτί, ξανατρυπάμε τη σφολιάτα αν παραπήρε αέρα και ψήνουμε για άλλα 10΄-15΄.



IMG_20181126_112922IMG_20181126_114651



Δουλεύουμε με σπάτουλα σιλικόνης το μασκαρπόνε να μαλακώσει και το προσθέτουμε στην κρέμα. 

Ανακατεύουμε πολύ καλά να ενσωματωθεί στο μείγμα και το αφήνουμε ξανά στο ψυγείο μέχρι να το χρησιμοποιήσουμε.



IMG_20181126_111516IMG_20181126_111711IMG_20181126_111801



Βάζουμε την κρέμα σε κορνέ με φαρδειά μύτη στο σχήμα του αστεριού. 

Ξεφορμάρουμε τη σφολιάτα σε βάση τούρτας και καλύπτουμε τον πυθμένα με 3-4 κουταλιές κρέμα. 

Στη συνέχεια, γεμίζουμε σιγά-σιγά με ομόκεντρους κύκλους κρέμας.



SAM_7617SAM_7619SAM_7620SAM_7621SAM_7622SAM_7623SAM_7625SAM_7626



Αρωματίζουμε σκορπίζοντας από πάνω το υπόλοιπο ξύσμα λεμονιού και διακοσμούμε με φυλλαράκια μέντας (εμείς δεν είχαμε).



SAM_7629SAM_7630



Διατηρούμε την τάρτα στο ψυγείο μέχρι να τη
σερβίρουμε.



IMG_20181126_162803SAM_7631







Η τάρτα ονομάστηκε από το δημιουργό της Happy day. Τι πιο κατάλληλο επομένως για να εορτάσουμε αυτό το χαρμόσυνο γεγονότο …



IMG_20181126_103406IMG_20181126_162706









Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου