Τρίτη 29 Νοεμβρίου 2016

Κοτόπουλο stir-fry με μπρόκολο και κάσιους …

… Ανακατωσούρας. Αυτό είναι το βασικό προσόν που πρέπει να έχεις για τις συνταγές αυτές. Αν κάποτε προκηρυσσόταν η θέση, σίγουρα η αγγελία θα έγραφε ζητείται ανακατωσούρας για τηγάνι.
Διότι το stir-fry, αυτό ακριβώς σημαίνει. Ανακατεύω και τηγανίζω. Κι είναι από τις πιο διαδεδομένες μαγειρικές πρακτικές στην Κίνα και τις φίλες της.
Ψιλοκομμένα υλικά, ένα γουώκ που να έχει κάψει καλά, μια πηρούνα σιλικόνης κι έτοιμο το σκηνικό. Μόνο που εμείς, όσο κι αν αρεσκόμαστε σε ξένες γεύσεις και τεχνικές, το θέλουμε το λίγο παραπάνω μαγείρεμα. Κρέας του δεκάλεπτου και μπρόκολο του τρίλεπτου δεν ξέρω αν το καταπίνουμε ευχαρίστως. Δι’ ό και έλαβα το θάρρος να επεκτείνω λιγουλάκι τους χρόνους της συνταγής, η οποία έγινε おいしい.
Πεντανόστιμη, ντε …

 

Κοτόπουλο stir-fry με μπρόκολο και κάσιους

 

IMG_7417

 

υλικά:
450 γρ. φιλέτο από μπούτι κοτόπουλου
2 φρέσκα κρεμμυδάκια
2 σκελίδες σκόρδο
1 μικρό μπρόκολο
1-2 κουταλιές φρέσκο τζίντζερ

2 κουταλιές ηλιέλαιο
1 κουταλάκι σησαμέλαιο
2 κουταλιές soy sauce
2 κουταλιές oyster sauce
2 κουταλιές ξύδι ρυζιού (ή ξύδι από λευκό κρασί)
1 κουταλιά κορν φλάουρ

Προαιρετικά: σουσάμι, κάσιους, φυστίκια

 

 

 

Πλένουμε το μπρόκολο και το κόβουμε σε μικρότερα κομμάτια μόνο τα μπουκετάκια του, αφήνοντας στην άκρη το σκληρό κοτσάνι του. Κόβουμε και το κοτόπουλο σε μικρά κομμάτια.

 

 SAM_4184

 

 

Ζεσταίνουμε καλά σε γουώκ το ηλιέλαιο και ρίχνουμε το κοτόπουλο, κομμένο σε μικρές μπουκιές. Το σωτάρουμε ανακατεύοντάς το για 10΄.

 

 

SAM_4185

 SAM_4186

 

 

Ρίχνουμε τα κρεμμυδάκια και το σκόρδο ψιλοκομμένα, το τζίντζερ, τους ξηρούς καρπούς και το μπρόκολο και συνεχίζουμε το σωτάρισμα για άλλα 5΄.

 Ρίχνουμε μισή κούπα ζεστό νερό ή ζωμό και μαγειρεύουμε μέχρι να μαλακώσουν το μπρόκολο και το κοτόπουλο (ίσως χρειαστεί λίγο νερό ακόμη).

  


SAM_4187

 SAM_4190

 SAM_4192

 

 

Αναμειγνύουμε τη σάλτσα σόγιας, την oyster, το ξύδι και το σησαμέλαιο και διαλύουμε μέσα στο μείγμα το κορν φλάουρ. Ρίχνουμε τη σάλτσα στο γουώκ και ανακατεύουμε μέχρι να δέσει.

 

  

SAM_4191

 SAM_4193

 SAM_4195

 SAM_4196

 

 

Μπορούμε παράλληλα να βράσουμε μια κούπα μπασμάτι σε άφθονο αλατισμένο νερό για 10΄ και να το στραγγίξουμε.

 

 

SAM_4199

 SAM_4201

 SAM_4202

 

 

Σερβίρουμε το φαγητό σκέτο ή τῇ  συνοδείᾳ ρυζιού.

 

 

IMG_7416

  

IMG_7421

  

IMG_7418

  

IMG_7420

 

 

 

Αχ, κύριε Ηλιόπουλε, λυπάμαι πολύ. Αργήσατε και η θέση έχει καλυφθεί. Και δεν έμεινε ούτε ένα πιάτο φαγητό να σας προσφέρω …

 

anakatosouras

 

SAM_4203

 SAM_4204

 

 

 



.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου