… Πήρα κράνα λέω εγώ, τα πήρα στην κράνα καταλαβαίνεις εσύ.
Αυτό είναι λοιπόν το χάσμα γενεών, που όλο άκουγα αλλά δεν είχα δει από κοντά; Και ιδού τώρα ανοίγεται μπροστά μου, έτοιμο να με καταβροχθίσει. Πόσα έτη φωτός μας χωρίζουν, μικρό μου ούφο;
Τα κράνα δεν ήταν και σε πρώτη ζήτηση ποτέ, για να φτάσουν στα νεανικά αυτιά σου, ταπεινά θεωρούνταν -και ήταν. Φτιάχνανε μ’ αυτά μόνο το γνωστό λικέρ που λιάζονταν για μήνες παρέα με τη ζάχαρη ίσαμε να σοροπιάσει και να γίνει ρουμπινί, να τρατάρονται οι κυράδες το χειμώνα και να ξεχνιούνται.
Μέχρι που ήρθαν κι από δω τα σούπερ φουντς, τα υπερτιμημένα, υπεροκοστολογημένα και υπερεκτιμημένα. Διότι η Ελλάδα είναι γεμάτη σούπερ φουντς κι ας μην τα αναγνωρίζουμε εκεί που στέκονται κάτω απ’ τη μύτη μας.
Μια χούφτα σταφίδα κορινθιακή αξίζει όσο και τα μπλούμπερι κι ο ηλιόσπορος με τον κολοκυθόσπορο κάνουν την κινόα να τρώει τη σκόνη τους.
Εξάλλου, μεταξύ μας, η μόνη αποδεδειγμένα θαυματουργή υπερτροφή, είναι τα φυστίκια του Σούπερ Γκούφυ. Τρώει ένα κι αμέσως … ΤΑΝΤΑΑΧ …
Και για να επανέλθω στο θέμα, τα κράνα έκλεψαν λίγη απ’ την αίγλη των κράνμπερυ και αναθάρρησαν. Κι αν οι ειδικοί λένε ότι δεν πρέπει να συγχέονται κι ότι πρόκειται για δύο άλλους, δε βαριέσαι. Όλοι το ίδιο είμαστε σε τούτο τον κοσμάκη και όλοι έχουμε καρδιά, Λαός και Κολωνάκι …
Κέικ με μπανάνα και κράνμπερυ
υλικά:
220 γρ. ζάχαρη
270 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
30 γρ. αμύγδαλα
150 γρ. μαργαρίνη ή βούτυρο
100 γρ. μπανάνες
30 γρ. κράνμπερυ
3 αυγά
12 γρ. μπέικιν πάουντερ
1 πρέζα αλάτι
2 βανίλιες
επιπλέον: αμύγδαλα χοντροκομμένα ή φιλέ
Καβουρντίζουμε ελαφρά τα αμύγδαλα και τα πολτοποιούμε στο multi.
Λυώνουμε τη μαργαρίνη στα μικροκύματα και την αφήνουμε να γίνει χλιαρή.
Μουλιάζουμε τα κράνμπερυ σε χλιαρό νερό με λίγο λικέρ ή με ένα φακελάκι τσάι.
Πατάμε τη μπανάνα με πηρούνι.
Χτυπάμε τα αυγά μαζί με τη ζάχαρη και τη βανίλια ν’ αφρατέψουν καλά και ρίχνουμε λίγη-λίγη τη μαργαρίνη. Κοσκινίζουμε το αλεύρι μαζί με το μπέικιν και το αλάτι και το προσθέτουμε κουταλιά-κουταλιά στη ζύμη. Μόλις ενσωματωθεί, ρίχνουμε και τα αμύγδαλα.
Ρίχνουμε τη μπανάνα και τα κράνα, καλά στραγγισμένα, και ανακατεύουμε απαλά με σπάτουλα.
Αδειάζουμε το μείγμα σε ταψάκι με αντικολλητικό χαρτί ή βουτυρωμένο και αλευρωμένο.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 170 βαθμούς Κελσίου, για 50΄ περίπου.
Αν το κέικ πάρει χρώμα γρήγορα, το σκεπάζουμε από πάνω με αλουμινόχαρτο και συνεχίζουμε το ψήσιμο μέχρι να βγαίνει στεγνή μια οδοντογλυφίδα που βυθίζουμε στο κέντρο του.
Ξεφορμάρουμε και αφήνουμε το κέικ να κρυώσει πάνω σε σχάρα.
Πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη.
Σερβίρουμε.
.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου