… Τα Γρεβενά δεν έχουν μόνο μανιτάρια και κολοκύθες για γλυκό. Έχουν κι εξαιρετικά κρέατα, ντόπια τυριά με κορυφαίο το ανεβατό, ζυμαρικά τοπικά με πιο ξακουστά τα πέτουρα και το ξεραμένο φύλλο για πίτα.
Έχουν και εκτροφεία θηραμάτων και βρίσκεις πέρδικες, ορτύκια, τσίχλες, φασιανούς, τσαλαπετεινούς και παγώνια – γεια σου Σταύρο και κυρ-Σταύρο και αφέντη τσουτσουλομύτη.
Δωρεάν έλαβα, δωρεάν θα δώσω. Δεν ήταν και λίγο να με φέρει στα Γρεβενά μες την ομίχλη 5-8 και να γυρνάει αδιαμαρτύρητα και υπό βροχή όλους τους πάγκους της λαϊκής φορτωμένος κολοκύθες ο έτερός μου ήμισυς.
Γι’ αυτό αγόρασα φρέσκα ντόπια λουκάνικα. Πολλά λουκάνικα. Και με πορτοκάλι και μυρωδικά, και πικάντικα με πιπεριά, και πιο γλυκά με πράσο και, σε πρώτη εμφάνιση, αυτά με τα μανιτάρια.
Με τα πικάντικα θα του φτιάξω ένα πηλιορείτικο σπετζοφάι, να ζεσταθεί και να καρδαμώσει. Κι εκείνα με το μανιτάρι θα τα φυλάξω για μια ιδιαίτερη συνταγή …
Νιόκι στο φούρνο με κιμά από λουκάνικο
υλικά:
600 γρ. χωριάτικα λουκάνικα
600 γρ. νιόκι
1 μεγάλο κρεμμύδι
2 σκελίδες σκόρδο
1 κονσέρβα ντομάτα κονκασέ
2 κουταλιές τοματοπελτές
μισό κουτ. γλυκού πάστα τσίλι
τριμμένο τυρί
1 ποτήρι ζωμός βοδινού
προαιρετικά: δεντρολίβανο
Αφαιρούμε το εξωτερικό περίβλημα από τα λουκάνικα και βγάζουμε το εσωτερικό τους.
Ζεσταίνουμε 2 κουταλιές λάδι και, σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, αρχίζουμε να σωτάρουμε το λουκάνικο πιέζοντάς το με πηρούνα ώστε σιγά-σιγά να σπάσει σε μικρότερα κομμάτια και να γίνει ένας σπυρωτός κιμάς.
Καβουρντίζουμε το λουκάνικο για 10΄, χαμηλώνουμε λίγο τη φωτιά και προσθέτουμε το κρεμύδι χοντροκομμένο, το σκόρδο σε φετάκια, το τσίλι και, αν το χρησιμοποιήσουμε, το δεντρολίβανο.
Τα σωτάρουμε μαζί για άλλα 5΄ και ρίχνουμε τη ντομάτα, τον πελτέ, και 1 ποτήρι ζωμό βοδινού (ή λαχανικών). Καπακώνουμε και σιγοβράζουμε για 20΄. Δοκιμάζουμε και διορθώνουμε το αλατοπίπερο.
Βράζουμε τα νιόκι σε άφθονο αλατισμένο νερό για 3΄ περίπου, ή μέχρι να ανέβουν στη επιφάνεια του νερού. Τα βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα σε πυρίμαχο σκεύος που έχουμε λαδώσει ελαφρά.
Ρίχνουμε πάνω από τα νιόκι το λουκάνικο με τη σάλτσα του και ανακατεύουμε απαλά. Αν θέλουμε, αρωματίζουμε με λίγο δεντρολίβανο.
Πασπαλίζουμε με μια χούφτα τριμμένο τυρί (εδώ με χαμηλά λιπαρά).
Σερβίρουμε αμέσως.
.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου