… Ζουμερό μου πορτοκάλι, με θαμπώσανε τα κάλλη. Είναι γνωστή η μεγάλη αδυναμία που σου έχω, η απέραντη λατρεία για κάθε σου μορφή. Απ’ τη φλούδα μέχρι τη σάρκα κι απ’ την ψυχή ως την ψυχή, με σοκολάτα ή σε κέικ και σε κέικ, στη λιτή πατσαβουρόπιτα και την πληθωρική πορτοκαλόπιτα, στα κλασσικά κουλουράκια του παιδικού μας απογεύματος ή σε πρωτότυπες γαρνιτούρες, σε απλά κι εντυπωσιακά τσιζκέικ … τι να σου πρωτοθυμηθώ και τι να μολοήσω.
Είσαι καλό, είσαι γλυκό, έχεις τις χάρες όλες. Σ’ αγαπάω, σ’εκτιμάω, αλλά ήρθε η στιγμή ν’ αποχαιρετιστούμε. Το λέει και το τραγούδι άλλωστε – στα ψυγεία δε βαστάν. Γι’ αυτό Aloha ’Oe until we meet again …
Κέικ πορτοκάλι
υλικά:
225 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
150 γρ. βούτυρο ή μαργαρίνη
150 γρ. ζάχαρη
150 γρ. ροδέλες πορτοκαλιού βρασμένες σε σιρόπι
3 αυγά
ξύσμα από 1 πορτοκάλι
χυμός από μισό πορτοκάλι
1 φακελάκι μπέικιν πάουντερ
1 πρέζα αλάτι
3 κουταλιές λικέρ πορτοκάλι
3-4 κουταλιές μαρμελάδα πορτοκάλι
Κόβουμε σε μικρότερα κομμάτια τις ροδέλες πορτοκαλιού.
Χτυπάμε το βούτυρο με τη ζάχαρη ν’ αφρατέψουν.
Ρίχνουμε ένα-ένα τα αυγά, περιμένοντας να ενσωματωθεί το ένα πριν ρίξουμε το επόμενο, και το αλεύρι, κοσκινισμένο μαζί με το μπέικιν.
Συνεχίζοντας το χτύπημα ρίχνουμε τα κομμάτια πορτοκαλιού, το ξύσμα, το λικέρ και το αλάτι.
Χτυπάμε μέχρι να αναμειχθούν καλά όλα τα υλικά.
Αδειάζουμε το μείγμα σε μακρόστενη φόρμα για κέικ με αντικολλητικό χαρτί.
Ψήνουμε το κέικ σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς κελσίου, για 40΄ περίπου.
Ξεφορμάρουμε και το αφήνουμε να κρυώσει πάνω σε σχάρα.
Ζεσταίνουμε το χυμό πορτοκαλιού και διαλύουμε μέσα του τη μαρμελάδα. Αλείφουμε ή περιχύνουμε με το μείγμα το πορτοκάλι και, μόλις σταθεροποιηθεί, κόβουμε σε φέτες και σερβίρουμε.
Και μια αναμνηστική φωτογραφία απ’ τη σαρλότ πορτοκάλι, σε στυλ να μην ξεχνιόμαστε …
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου