Κυριακή 5 Ιουνίου 2016

Κοτόπουλο φούρνου με γάλα, λεμόνι και θυμάρι …

… Πτολεμαία θα ήταν η κότα που αγόρασα. Δεν εξηγείται αλλιώς το γεγονός ότι η μόνη συνταγή που της ταίριαζε ήταν εκείνη του Jamie Oliver που τη μαγείρευε μέσα σε γάλα, ίδια Κλεοπάτρα στο περίφημο λουτρό της.
Παλιά η συνταγή του, από τότε που πιτσιρικάς ακόμη έκανε το Oliver’s twist, αλλά μου είχε μείνει στο νου και την ξαναέψαξα. Εκείνος τάισε 5 νταγκλαράδες παίκτες του ράγκμπυ. Εμείς θα τη φάμε μόνοι μας …
 

Κοτόπουλο φούρνου με γάλα, λεμόνι και θυμάρι
 

IMG_6634
 

υλικά:
1 ολόκληρο κοτόπουλο (1,5 κιλό περίπου)
αλάτι, πιπέρι
2 λεμόνια
1 κουταλιά βούτυρο
4 σκελίδες σκόρδο
1 ματσάκι φρέσκο φασκόμηλο (ή 2 κουταλιές ξερό)
500 ml γάλα

προαιρετικά: 1 κανελλόξυλο
 
 
 


Αλατοπιπερώνουμε μέσα-έξω το κοτόπουλο, το αλείφουμε με λάδι και το τρίβουμε καλά, να εισχωρήσει το αλατοπίπερο και το λάδι παντού.
Βγάζουμε τη φλούδα από τα λεμόνια, προσέχοντας να μη φτάσουμε στο πικρό άσπρο μέρος. Κόβουμε τα λεμόνια σε χοντρές ροδέλες, τις ανακατεύουμε με το μισό φασκόμηλο, και γεμίζουμε μ’ αυτά την κοιλιά του κοτόπουλου.
 
 

SAM_2275
 
IMG_6610
 
IMG_6611
 
 
 

Για το μαγείρεμα χρησιμοποιούμε είτε μια κατσαρόλα που μπαίνει στο φούρνο, ή μια στρογγυλή γάστρα που να χωράει το κοτόπουλου σχετικά στριμωχτά.

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς κελσίου.
Ζεσταίνουμε καλά 3 κουταλιές λάδι και το βούτυρο στην κατσαρόλα και ροδίζουμε το κοτόπουλο από τη μία πλευρά.
  
 

IMG_6612
 
IMG_6613
  
IMG_6614
 
 
 
 
Το γυρίζουμε από την άλλη και το αφήνουμε να πάρει χρώμα (χρειάζεται περίπου 5΄-7΄ από κάθε πλευρά).
 
 
 

IMG_6615
 
IMG_6616
 
  

Ρίχνουμε τις φλούδες του λεμονιού, το υπόλοιπο φασκόμηλο, τις σκελίδες του σκόρδου ολόκληρες, το γάλα και το κανελλόξυλο και περιμένουμε να πάρει βράση το γάλα.
 
 
 

IMG_6619
 
 IMG_6617 
 
IMG_6622
 
 

Βρέχουμε πολύ καλά μια λαδόκολλα, τη στύβουμε και καλύπτουμε καλά το κοτόπουλο. Βάζουμε την κατσαρόλα στο ζεστό φούρνο και αφήνουμε το φαγητό να ψηθεί για τουλάχιστον μιάμιση ώρα.
 
  

IMG_6623
  
IMG_6624
 
  

Κατά τη διάρκεια του ψησίματος, περιχύνουμε το κοτόπουλο 2-3 φορές με την εξαιρετικά ενδιαφέρουσα σάλτσα του. Διότι, το λεμόνι έχει κάνει το ζεστό γάλα να κόψει, και να δημιουργηθεί μια κρεμώδης σάλτσα ανάμεσα σε τυρί και ξινή κρέμα. Και το κοτόπουλο να παραμείνει τρυφερό και ζουμερό μ’ ένα ακαταμάχητο άρωμα λεμονιού.
 
 
 

IMG_6632
  

IMG_6634-01
 
 
 
Ξεφουρνίζουμε και σερβίρουμε αμέσως, με συνοδεία πράσινης σαλάτας, πουρέ, ρυζιού ή λαχανικών.
  
 

IMG_6639
  

IMG_6640

 

 




2 σχόλια:

  1. Πτολεμαία κότα; Τι ακριβώς σημαίνει αυτή έκφραση;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Σκέφτηκα ότι θα ανήκε στη δυναστεία των Πτολεμαίων, τελευταία εκπρόσωπός της κι αυτή, σαν την Κλεοπάτρα, που έπαιρνε το μπάνιο της μέσα σε γάλα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή